Olasz kutatás

Abortált magzatok felhasználásával kezelik a Huntington-kórt

Magzati agyszövet átültetésével kezelnek egy örökletes, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséget olasz orvosok. Az eljárás szövődmények nélkül lassítja a betegséget.

2013.12.21 19:09MTI
9-12 hetes magzatokból

A firenzei egyetemi kórház orvosai a Huntington-kórban szenvedő beteg agyának károsodott részét úgy állítják helyre, hogy magzati agyból nyert idegszövettel helyettesítik - olvasható a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányban. A beavatkozás biztonságosnak bizonyult, szövődmények nem léptek fel.

A beavatkozást 2006 óta 18 betegen végezték el. Mindannyian örökletes idegrendszeri betegségben, a Huntington-kórban szenvedtek.

A Huntington-kórt genetikai hiba okozza, a szülőről gyerekre öröklődő mutáns gén termeli a huntington nevű fehérje kóros változatát, amely a test valamennyi sejtjében felhalmozódik. A mozgás fölötti kontroll elvesztését, valamint a többi tünetet azonban csak egyes agysejtekben való jelenléte okozza. A visszafordíthatatlan folyamat mentális károsodáshoz, viselkedési zavarokhoz, majd végül a páciens halálához vezet.

Első alkalommal hoztuk nyilvánosságra az adatokat, amelyek tudományosan bizonyítják, hogy a beavatkozás lelassíthatja a betegség előrehaladását - magyarázta Pasquale Gallina, a firenzei egyetemi kórház idegsebésze, az agyszövet átültetését végző csoport koordinátora.

Hozzátette: a műtét biztonságos és szövődménymentes, ám egyelőre tesztelés alatt áll, és nagy körültekintésre van szükség, hogy ne keltsenek az eredményekkel illúziókat.

Az egészséges agyszövetet művi terhesség-megszakítások nyomán nyerik 9-12 hetes magzatokból. A beavatkozáshoz szükség van az abortuszt kérő nő beleegyezésére.

A kellő előkészítés után a kiemelt szövetet robotikus agysebészeti technikával ültetik be a beteg agyába. A beavatkozás célja, hogy az átültetett magzati szövet életben maradjon, fejlődjön, növekedjen, kialakítsa a megfelelő kapcsolatokat a beteg agysejtjeivel, és végül helyreállítsa az agyműködést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.