Rendszerváltás történetét kutató intézet

1989 jegyében telik a jövő év

A jövő év 1989 jegyében telik majd, ezért elsősorban a huszonöt évvel ezelőtti események feldolgozására koncentrál a fél éve működő Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum.

2013.12.11 00:30MTI
MTI

Bíró Zoltán főigazgató az intézet által Módszertani problémák a kommunizmus időszakának kutatásában címmel rendezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetést követően elmondta, nemsokára megjelenik egy interjúkötetük a Kádár-rendszerben pozícióban volt emberekkel, továbbá több tanulmánykötettel is készülnek.

Közlése szerint a kerekasztal-beszélgetés során, amelyen cseh, lengyel, német és szlovák kutatók is részt vettek, szóba került a kölcsönös információcsere, egy kapcsolatrendszer kiépítése.

Az intézetet március végén hozta létre a kormány a rendszerváltás történetének tanulmányozására. A kormányrendelet szerint a szervezet elsődleges feladata lesz feltárni és számba venni a rendszerváltás eszmei, politikai és történelmi előzményeit, valamint bemutatni a rendszerváltás és az azt megelőző korszak társadalmi, politikai állapotát, továbbá a rendszerváltáshoz vezető irányzatokat és előkészületeket.

Az intézet emellett elkészíti és elemzi a rendszerváltás kronológiáját, majd átfogó képet ad a szomszédos országokban végbement rendszerváltó folyamatról, az ott élő magyarság helyzetének hatásairól a hazai rendszerváltásra, valamint elemzéseket készít a rendszerváltás hatásairól. Az intézmény a nemzetközi erőviszonyokat, így a kelet-közép-európai átmenet magyar rendszerváltásra gyakorolt következményeit is elemezheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.