Globális fenntartható fejlődés

Zárónyilatkozattal ért véget a 6. Tudomány Világfóruma

Öt pontban fogalmazta meg ajánlásait a nemzetközi tudósközösség a Rio de Janeiróban helyi idő szerint szerdán befejeződött hatodik Tudomány Világfórumán (WSF), amely arra kereste a választ, hogy mi a szerepe, kötelessége és felelőssége a tudománynak a globális fenntartható fejlődés kezelésében.

2013.11.28 10:37MTI
MTI

Száz ország félezer résztvevője a fenntartható fejlődés érdekében kifejtett globális és nemzeti erőfeszítések összehangolását, a fenntartható tudomány és innováció elősegítésére szolgáló oktatás területén az egyenlőtlenségek csökkentését és a tudományos kutatásokban az etikai szempontok érvényesítését javasolja - olvasható az MTA Kommunikációs Főosztálya által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az ajánlások közt szerepel továbbá a tudomány finanszírozására fenntartható mechanizmusok kialakítása, valamint a kormányzati és a civil szféra képviselőivel, illetve a gazdaság és a média szereplőivel a fenntarthatóság kérdéseiről folytatott párbeszéd kibővítése.

A deklarációt elfogadó ünnepi ülésen Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia és a WSF elnöke is felszólalt. "Nagyon jó volt a fórumon magyarnak lenni, mert a világ több mint száz országából csakis elismerést kaptunk, ráadásul csupa hazájában befolyásos embertől, aki el is viszi oda a jó hírünket" - idézi az összegzés Pálinkás Józsefet.

Mint elmondta, egyöntetű elismerés övezte azt a nagyvonalúnak nevezett lépést, "hogy egy Magyarországon életre hívott konferenciát - ha úgy tetszik: egy magyar terméket - világtermékké tettünk". Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a zárónapon tartott ülés előadójaként arról beszélt, hogy a magyar kormány szerint olyan termelőiparágakra kell koncentrálni, amelyek a tudomány, a kutatás és fejlesztés eredményeit a leghatékonyabban tudják felhasználni.

A politikus bejelentette, hogy Magyarország a közeljövőben újra megnyitja Sao Pauló-i főkonzulátusát, amellyel azt jelzi, hogy újra akarja építeni jelenlétét az amerikai kontinens Egyesült Államok utáni második legerősebb gazdaságú országban.

A 2017-es Tudomány Világfórumának házigazdája, Jordánia arra is szeretné felhasználni az eseménysorozatot, hogy a világgal jobban megismertesse az ország lakóinak gondolkodásmódját és kultúráját - idézett a közlemény abból a nyilatkozatból, amelyet Hasan Saraireh, a Jordán Hasemita Királyság attaséja adott az mta.hu-nak.

A diplomata annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a fórum irányító testületének döntését minden bizonnyal az is befolyásolta, hogy Jordániában a legmagasabb szinten támogatják a tudományt. A hatodik Tudomány Világfóruma Nobel-díjas kutatók, miniszterek és a világ legbefolyásosabb tudományos tanácsadóinak részvételével kezdődött meg vasárnap Rio de Janeiróban és helyi idő szerint szerda délután ért véget.

A Magyar Tudományos Akadémia szakmai támogatásával megrendezett fórum Tudomány a fenntartható fejlődésért címmel hat plenáris és tizenkét tudományos, illetve parlamenti szekcióban tárgyalta a világ előtt álló legnagyobb globális kihívások tudományos megoldásait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.