A felmelegedés ellen mindenkinek harcolnia kell!

A klímaváltozás az emberi fajt is veszélybe sodorja

Ha az ipar, a gazdasági szféra és a lakosság nem tesz meg mindent a fenntartható fejlődés érdekében, a globális klímaváltozás olyan ütemben fog felgyorsulni, hogy visszafordíthatatlan következményei az emberi létet is veszélybe sodorhatják.

2008.07.25 16:06MTI

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter hivatalában folytatott megbeszélést a kutatóval, aki ezt követően a sajtó előtt fejtette ki álláspontját. László Ervin hangoztatta: mindenkinek hozzá kell járulnia a globális felmelegedés elleni küzdelemhez, nem lehet csak a politikai vagy a gazdasági szférától várni a megoldást.

A klímakutató beszélt az úgynevezett "káoszpontokról" amelyeket elérve a klímaváltozás hatásai már nem, vagy csak 50-100 ezer év távlatában fordíthatók vissza. Példaként említette a sarki jégsapka olvadását, amelynek következtében megszűnhet az Európa klímáját alapvetően meghatározó Golf-áramlat, és Észak-Európa átlaghőmérséklete drasztikusan lecsökkenhet. A klímakutató szerint a lakosság is sokat tehet a természet védelmében, például olyan ételek fogyasztásával, amelyek előállításához kevesebb vizet és energiát használnak fel.

Szabó Imre miniszter beszámolt arról, hogy a találkozón szó esett az előkészítési fázisban lévő klíma kampányról, amely a minisztérium szervezésében 2008 őszétől 2009 tavaszáig tart. Közölte: László Ervin is bekapcsolódik a kampányba, részt vesz az előkészítő munkálatokban is. A kampány célja, hogy minél szélesebb körben terjesszék a klímavédelemmel és a környezetbiztonsággal kapcsolatos ismereteket. László Ervin klímakutató az Európai Evolúciós Ügyintézés és Felsőfokú Tudományok Akadémiájának rektora, az Európai Kulturális Hatásokat Kutató Társulás főtitkára, és az UNESCO főigazgatójának tanácsadója is egyben.

A Budapest Klubot László Ervin 1993-ban alapította, hogy összefogással és együttműködéssel pozitív irányba fordítsa a világ fejlődését. A klubnak tiszteletbeli tagja többek között a dalai láma, Mihail Gorbacsov, Göncz Árpád, Václav Havel, Peter Gabriel és Milos Forman.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.