Lezárult az elaltatott ámbráscet boncolása

Titokzatos halál a floridai partoknál - KÉPEK, VIDEÓ!

Egy közel 10 méteres bálnát sodort ki a víz a Tampánál. A tudósok szerint az állat azért vetette partra magát, hogy meghaljon - ezért kegyes halálban részesítették és felboncolták.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.11.02 18:49ma.hu
KATT a képekért! >>>

Hatalmas tömeg gyűlt össze a héten partra vetődött állat körül. Olyan mértékben le volt soványodva, hogy a szakemberek még csütörtökön euthanáziában részesítették: először nyugtatókat kapott, majd a halálos injekciót. Dr. Mike Walsh, a University of Florida College of Veterinary Medicine orvosa szerint a bálnának nem volt túlélési esélye, ezért megkönnyítették utolsó óráit. Úgy véli, az állat azért vetődött partra, hogy meghaljon.

A tudósok még pénteken visszatértek a helyszínre, hogy kiderítsék, mi kínozta a partra vetődött, közel 10 méteres ámbráscetet. A boncolás során már több fontos információra is fény derült: a bálna nőstény volt, és igencsak alultáplált, annak ellenére, hogy 5-7 tonna súlyt nyomott - ez általában 20 tonna szokott lenni.

A Floridai Hal- és Vadvéldemi Szervezet (FWC), valamint az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration) kutatói egy mobil vizsgálati labort létesítettek a helyszínen, Fort DeSoto Beach-nél.

Nagyon hosszas és fárasztó munkával, közel 40 centiméteres késekkel fejtették le a zsírt - az eszközöket folyamatosan élezni kellett. A boncolás során parazitákat találtak a bálna testében, de ez korántsem szokatlan. A biológusok viszont kórosnak nevezték az ámbráscet szíve körül talált nagymennyiségű folyadékot.

Andy Garrett, az FWC szakembere szerint krónikus fertőzést is találtak a bálna hasüregében, amely megmagyarázza, miért volt ilyen mértékben lesoványodva. Mindenesetre a tudósok úgy vélik, ha kiderítik, mi történt az állattal, az kulcs lehet ahhoz, hogy megfejtsék a fajjal kapcsolatos titkokat.

Kyle Baker, a NOAA ámbráscet szakértője szerint ezáltal megtudhatják, mi történik a bálnákkal a Mexikói-öbölben, hiszen az emberi tevékenység nagy hatással van rájuk is, a szennyezés különösen. "Bármi, amit most megtudunk a bálnákról, segít nekünk abban, hogy megóvjuk őket a továbbiakban."

Fontos, hogy megtudják, mitől volt ilyen beteg az állat, mérgezéstől, fertőzéstől, vagy éppen a vörös dagálytól (halálos algavirágzás) - esetleg bármi mástól.

Az ámbráscetet a parton temették el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.