Fontos felfedezés

Fáraók orvosának 4000 éves sírjára bukkantak Egyiptomban

Fáraók orvosának 4000 éves sírjára bukkant egy cseh régészcsapat a Kairótól délnyugatra, Abu-Szírben folyó ásatásokon.

2013.10.23 02:29MTI

"Ez a felfedezés igen fontos, mert a sír a piramisépítők korának egyik legnagyobb orvosáé, és ezek a magas rangú orvosok szoros kapcsolatban álltak az uralkodóval" – mondta Mohamed Ibrahim Ali régészeti miniszter a felfedezést kedden bejelentve.

Az el-Gíza kormányzóságban fekvő Abu-Szírben az időszámítás előtt mintegy 2500 évvel Felső-Egyiptomban uralkodó V. dinasztia fáraóinak több piramisa is áll. A temető, ahol a sírt felfedezték, 21-szer 14 méteres, négy méter magas falai mészkőből készültek.

A régészek most múmiák után kutatnak a sírban. A kutatók egy helyen találtak egy ajtót, az ezen található feliraton olvasható az orvos szó, valamint a "Rá isten papja" elnevezés, amelyből a halott foglalkozására és társadalmi állására következtetni lehet.

A cseh régészcsoport vezetője, Miroslav Bárta elmondta, hogy Abu-Szír térségében papokat és a gízai piramisokon dolgozó munkásokat is eltemettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.