A magyar tudomány ünnepe

A velünk élő tudomány

A mindennapokat átható tudomány áll a középpontban A magyar tudomány ünnepén, amelyet november 4. és 30. között tartanak országszerte.

2013.10.22 17:05MTI

A programokon olyan tudományos eredményeket ismerhetnek meg a résztvevők, amelyek felfedező kutatásokon alapuló célzott fejlesztések révén születtek meg és jelen vannak egyebek mellett az infokommunikációs eszközökben, a háztartási gépekben és a gyógyszerekben.

A Velünk élő tudomány rendezvénysorozat előadásai rávilágítanak arra, miként befolyásolja a mindennapi életben alkalmazható termékek piaci értékét és piacképességét a fejlesztés során hozzáadott szellemi értékek újszerűsége.

A több mint 100 rendezvényből álló eseménysorozat hivatalos megnyitóján Pósfai Mihály akadémikus Mágneses baktériumok, természetes laboratóriumok címmel az iránytűként működő élőlények titkaiba avatja be a hallgatóságot. Bor Zsolt akadémikus nyilvános előadása a lézeres szemsebészet legfrissebb eredményeit ismerteti.

A Tudomány a diákok nyelvén program keretében Stépán Gábor akadémikus a középiskolai tananyagra építő, közvetlen hangvételű előadásában a mechanikai tételekből kiindulva tárja a középiskolás hallgatóság elé a dinamika legújabb, a közlekedéstervezésben használható eredményeit.

A Diákok az Akadémián rendezvény idén új elemmel egészül ki: az InnoDiákok Fórumán az ifjú nemzedék tehetséges képviselői számolnak be az ötleteiknek teret adó, új felfedezésekre inspiráló műhelyekről. A kutatói pálya iránt már fiatalon elkötelezett diákok eredményeit mentoraik, akadémikusok, kutatásvezetők ismertetik.

November 18. és 22. között a Kutatóhelyek tárt kapukkal rendezvénysorozat keretében ismét megnyílnak az MTA kutatóhelyei: a látogatók betekinthetnek a kutatóközpontok és kutatóintézetek munkájába, valamint laborlátogatások, előadások, színes programok révén ismerkedhetnek meg a tudomány világával.

Az MTA SZTAKI által fejlesztett ingyenes alkalmazás, a Guide@Hand révén az egyes fővárosi események időpontja és leírása is elérhető okostelefonokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.