A számítógép ugyanolyan fontos, mint a kémcső

Nobel-díj - Forradalmasította a kémiát a három díjazott munkája

Martin Karplus, Michael Levitt és Arieh Warshel komplex kémiai folyamatok számítógépes modellezését lehetővé tévő munkája tudósok szerint forradalmasította a kémiát és felgyorsította a fejlődést a gyógyászatban és az iparban.

2013.10.09 15:25MTI

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia úgy fogalmazott, hogy a három amerikai kutató a kibertérbe repítette a kémiát. Rég elmúltak már azok a napok, amikor műanyag golyókat és pálcikákat használva modellezték a reakciókat. A számítógép most már ugyanolyan fontos a kémikusok számára, mint a kémcső, a szimulációk pedig olyan valóságosak, hogy képesek megjósolni a hagyományos kísérletek kimenetelét - állt az indoklásban.

A gyógyszerfejlesztés során kutatók manapság számítógépekkel kalkulálják ki, hogyan lép reakcióba egy kísérleti gyógyszer a célba vett fehérjével. A gyógyszergyártó cégeknél külön csoportok működnek, hogy modellezzék, miként alakul ki kölcsönhatás a gyógyszermolekulák és az emberi szervezet között.

A három tudós által alkotott eljárások az iparban is hasznosulnak, többek közt a napelemeknél és az autókban használt katalizátoroknál. Előbbiek esetében a programok a fotoszintézist, vagyis azt a folyamatot mimikálják, amely során a zöld levelek elnyelik a napfényt és oxigént termelnek.

A komplex kémiai folyamatok komputerizálása révén lehetővé válhat egy teljes élő organizmus szimulálása is molekuláris szinten - ez Levitt egyik nagy álma.

A három tudós munkája és a számítógépes modellezés tehát "forradalmasította a kémiát" - fogalmazott Kersti Hermansson, az Uppsalai Egyetem szerves kémia professzora. Ha a kutatók "a számítógépen oldanak meg egyenleteket, olyan részletes információkra tesznek szert, amelyekre szinte lehetetlen lenne más eljárások révén" - tette hozzá. "Térben és időben úgy lehet követni (a modellezést), mint egy mozifilmet."

A Nobel-díjasok által megalapozott fejlesztések segítségével nyert tudás ismeretében megoldhatók a legkülönfélébb problémák, többek közt az energiagondok, a korrózió, a kémiai reakciók, de arra is alkalmas, hogy megismerjék az anyagok tulajdonságait és jobb minőségű anyagokat tervezzenek - mutatott rá Kersti Hermansson.

Helmut Grubmüller, a göttingeni Max Planck Biofizikai Kémia Intézet igazgatója azt emelte ki, hogy a három tudós teljes mértékben megérdemelte a díjat. "Lelkesednek a tudományért, a tudománynak élnek. Szuper figurák" - mondta.

Az igazgató szerint a Martin Karplus, Michael Levitt és Arieh Warshel által alkotott módszereknek elsősorban a gyógyszerfejlesztésben lesz egyre fontosabb szerepe a jövőben. "Van néhány új gyógyszer, amelyet részben ennek a technikának az alkalmazásával fejlesztettek ki." A modellezés segítségével sikerült például kialakítani egy gyógyszerkoktélt az AIDS-betegek számára - mutatott rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.