Hatékony oltóanyag

Működőképes a madárinfluenza elleni, DNS-alapú vakcina

A madárinfluenza-elleni DNS-alapú oltóanyag biztonságos és olyan mértékben képes stimulálni az immunrendszert, hogy az elegendő a betegség elleni védelemhez - jelentette be közleményben a San Diegói székhelyű Vical Inc. cég.

2008.07.18 18:16MTI

A száz önkéntes bevonásával végzett vizsgálat során 67 résztvevőnél alakult ki megfelelő immunválasz, vagyis védettséget nyújtott a H5N1 vírus okozta fertőzés ellen. A két injekció után nem alakultak ki komoly mellékhatások. A klinikai vizsgálat első fázisa, amelynek során azt nézik, hogy mennyire biztonságos az oltóanyag, folytatódik - hangsúlyozza a közlemény.

A klinikai vizsgálatok első fázisának előzetes eredményei azt jelzik, hogy a DNS-vakcináció jól tolerálható és képes kiváltani antitestek képződését" - hangsúlyozta a vizsgálattal kapcsolatban Robert Belshe, a St. Louis-i Egyetem orvosi karának professzora. Meggyőződése szerint a biztonságos és hatékony DNS-alapú oltóanyag kifejlesztése segít felvértezni a közegészségügyet az influenza-világjárvány fenyegetésével szemben. A cég bejelentése szerint a DNS-alapú oltóanyag 6-8 hét alatt elkészíthető. A jelenleg alkalmazott módszerekkel, amikor a vakcinát az aktuális vírus bizonyos komponenseinek tyúktojásba való beoltásával nyerik, az oltóanyag előállításához 4-6 hónap szükséges.

A DNS-vakcinához a vírusok úgynevezett plazmidjait (DNS-gyűrűjét) használták fel, így az oltóanyag a vírus egy specifikus része ellen vált ki immunválaszt. A H5N1 madárinfluenza-vírus ritkán fertőzi meg az embert, azonban igen magas a halálozási arányszám. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint eddig 385-en fertőződtek meg 15 országban, s a madárinfluenza 243 halálos áldozatot követelt. A szakértők attól tartanak, hogy a folyamatosan mutálódó vírus idővel olyan alakot ölthet, amely emberről emberre terjed, s akár világjárványt (pandémiát) okozhat, milliók halálát követelve. Jelenleg legkevesebb 16 cég dolgozik a H5N1-vírus elleni vakcina kifejlesztésén, ám senki sem tudja, hogy ezek az oltóanyagok hatékonyak lesznek-e azon törzs ellen, amely esetleg a pandémiát okozza.

A gyártók azonban egyetértenek abban, hogy jobb felkészülni. "A lehetőség, hogy néhány hét alatt elkészíthető a DNS-alapú oltóanyag, jelentős előrelépést jelenhet az adott helyzetben, amikor bolygónkat egy olyan fertőzőbetegség fenyegeti, amilyen az influenzapandémia" - emelte ki Vijay Samant, a Vical elnöke. A DNS-alapú oltóanyag klinikai vizsgálatainak első fázisáról a kutatók a Washingtonban sorra kerülő, s a vakcinák új nemzedékének szentelt konferencián számolnak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.