Akárcsak E.T.

Hazatelefonált a Voyager 1 - VIDEÓ!

Az ember építette első szerkezet közel 18,5 milliárd kilométerre a Földtől, a csillagközi űrből telefonált haza.

2013.09.16 23:40ma.hu
Fotó: NASA

A legújabb NASA fotón jól látható az, amit az optikai csillagászat nem tesz lehetővé: a VLBI-technikával (Very Long Baseline Interferometry, úgynevezett nagyon hosszú bázisvonalú interferometria) működő rádióteleszkóp-hálózatnak köszönhetően jól kivehető a Voyager 1, mint apró kék folt a kozmikus óceánban.

Az USA területén, Hawaai-tól a Virgin-szigetekig található 10 teleszkópból álló hálózat ezred ívmásodperces felbontásának segítségével általában galaxisokat, kvazárokat és gravitációs lencséket figyelnek meg, ám most a 18,5 milliárd kilométerre lévő ember építette első szerkezet rádiójeleit fogták be.

Az úgynevezett korrelátoron összejátszott jelsorozatok egy hosszúkás formát adnak ki a rádióképen, de ez a fél ívmásodperces eltérések miatt van. A több mint 30 éve felküldött Voyager 1 és testvére, a Voyager 2 csillagváros nézésének eredményeként juthattunk közel a Jupiterhez, az Uránuszhoz és a Neptunuszhoz, valamint számos holdjukhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.