Klímacsúcs

Somlyódy László kapta a Klímaklub "Életmű Díját"

Tudományos tevékenységének elismeréseként Somlyódy László professzor kapta idén a Klímaklub tudományos tanácsadó testülete "Életmű Díj" elismerését.

2013.09.13 13:21MTI
Somlyódy László és Farkas Andrea, a Klímaklub elnöke (Fotó: MTI)

A vízügy területén nemzetközileg is elismert professzornak a kitüntetést az októberi Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódó V. Klímacsúcs - Jövőnk a víz címmel tartott konferencián adták át pénteken a fővárosban.

Áder János köztársasági elnök az életműdíjast köszöntő levelében megfogalmazta, hogy a klímaváltozással összefüggő szélsőséges időjárási jelenségek, természeti katasztrófák egyre inkább társadalmi üggyé teszik a környezettudatos gondolkodást. Ám ez önmagában nem elég. Figyelni és hallgatni kell azok szavára, akik már régóta, és nem az aktuális ökodivat miatt foglalkoznak olyan stratégiai kérdéssel, mint a vízzel való felelős gazdálkodás ügye - írta az államfő a konferencián felolvasott levélben.

Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a konferenciát megnyitó beszédében kiemelte, hogy a haladásban fontos szerep jut a természeti erőforrások védelmének, az oktatásnak és a tudománynak. Az akadémia a vízzel kapcsolatos információkat rendszeresen összegyűjti, konferenciákat szervez, hogy a téma iránti figyelmet ébren tartsa.

Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Budapesti Víz Világtalálkozót előkészítő tárcaközi bizottság elnöke jelezte, hogy a rendezvény célja a víz problémáját fontos társadalmi kérdéssé tenni.

Somlyódy László munkásságát méltatva a helyettes államtitkár kiemelte: a professzor Magyarország EU-elnöksége idején is kamatoztatta felkészültségét, nemzetközi elismertségét a vízügy területén, a "vizes diplomácia" számára hatékony munkát végez. Somlyódy László a konferencián tartott előadásában rámutatott arra, hogy globális szinten sokasodnak a vízhez kapcsolódó problémák.

A Föld lakosságának növekedésével a víz iránti kereslet és a vízgazdálkodás jelentősége is egyre nő, ezért szerinte célszerű lenne 2050-ig kitekintést adó elemzést végezni arról, hogy Magyarországon hogyan alakulnak az időjárás-változással összefüggő szélesőségek, hatásuk a folyókra, a vizekre, a mezőgazdaságra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.