Egy brit domberődnél

Kicsontozott emberi maradványokra bukkantak

Vaskori mészárlás nyomaira, húsuktól megfosztott emberi maradványokra bukkantak Nagy-Britannia legnagyobb domberődjének területén régészek.

2013.09.06 13:42MTI

A kutatók szerint a magaslatra épült, sáncrendszerrel körülvett hajdani földvárnál történt mészárlásnak több száz, de lehet, hogy több ezer áldozata volt, köztük sok nő. A gyilkosok ugyanakkor csak néhány áldozatukat csontozták ki, vagy darabolták fel.

A maradványok Yeovil település közelében, Ham Hill területéről kerültek felszínre, az előzetes becslések szerint a mészárlás az időszámítás előtti első vagy második században történhetett, Britannia római megszállásának kezdete körül. A római jelenlétet bizonyítják hadigépek maradványai - egyebek közt balliszták lövedékei: négyszögletes hegyű íjdárdák -, amelyek szintén a helyszín földjéből kerültek elő, ahogy vaskori és római edénymaradványok is.

A mészárlás okáról több elmélet született, az egyik szerint rómaiak végeztek ki tömegével "bennszülötteket", ám a húsok lefejtése a csontokról nem rájuk vall, hanem inkább vaskori brit törzsekre, amelyek előszeretettel tettek emberi koponyákat lakhelyeik bejáratai elé egyfajta "hiedelemzárként", túlvilági szellemeket hívva őrző-védő "szolgálatra".

"Az ásatások több kérdést vetettek fel, mint amennyi válasszal szolgálnak" - fogalmazott Christopher Evans, a cambridge-i régészcsapat igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.