Feltaláló kerestetik

Kínában folytatódhat a Gates-féle "vécéforradalom"

Egy új generációs, a legszegényebbek számára is megfizethető vécé feltalálóját keresi egy kampány keretében Bill és Melinda Gates alapítványa (BMGF) Kínában.

2013.08.23 15:45MTI

A BMGF 2011-ben hirdette meg "globális vécéforradalmát" az alapítvány Víz, Közegészségügy és Higiénia programjának keretein belül. A program célja, hogy új technológia felhasználásával széles tömegek számára lehetővé tegye a megfelelő közegészségügyi szolgáltatások elérését.

A mellékhelyiségek új generációs változatának kifejlesztését szorgalmazó kampányt most Kínára is kiterjesztették. A Hszinhua hírügynökség híradása szerint Bill és Melinda Gates alapítványa ötmillió dollárt ajánlott fel egy víz és elektromos energia nélkül működő, higiénikus és naponta öt centnél kevesebbe kerülő toalett feltalálójának.

A kérdés azért kiemelt fontosságú, mert a statisztikák szerint a világ lakosságának 40 százaléka, vagyis 2,5 milliárd ember számára továbbra sem biztosított a megfelelő higiénia. Elsősorban a fejlődő világ országai és a vidéki lakosság érintett - derül ki az adatokból.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság adatai szerint ugyan az elmúlt tíz évben jelentős javulás mutatkozott Kínában, 2012 végén a vidéki lakosság mintegy 30 százaléka nem rendelkezett higiénikus mellékhelyiségekkel. Peking célkitűzése, hogy ezen vécék használóinak arányát az évtized közepére 75, 2020-ra 85 százalékra emelje a falusi lakosság körében.

Ennek a célnak az elérésére a kínai kormány a BMGF által meghirdetett verseny nyertes projektjét is felhasználná - mondta a Hszinhua hírügynökségnek Csang Jong, a nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság egyik munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.