Több erdőirtás, több konfliktus várható?

A túlnépesedés árt az erdőknek

Amint a világ népessége hat milliárdról kilenc milliárdra ugrik, élelemből, kőolajból és fából akkora többlettermelésre lesz szükség, ami példátlan és tarthatatlan helyzetbe hozza a Föld megmaradt erdőségeit - állapította meg két friss tanulmány.

2008.07.15 12:15MTI

Az amerikai központú Jogok és Források Kezdeményezés (RRI) elnevezésű független nemzetközi természetvédelmi szervezet jelentései szerint a népesedés növekedésével járó potenciális erdőirtás hozzájárulhat a globális felmelegedéshez és konfliktusokhoz vezethet az erdőlakó bennszülöttekkel. 
"Kétségtelenül az utolsó nagy földszerzés előtt állunk. Hacsak nem teszünk lépéseket, az erdők hagyományos tulajdonosai és maguk a rengetegek lesznek a nagy vesztesek. Ez még több erdőirtást, több konfliktust, több szénkibocsátást, nagyobb klímaváltozást és kevesebb esélyt jelent mindannyiunknak" - fogalmazott Andy White, a Seeing People Through the Trees (Embereket látva a fákon át) című tanulmány egyik szerzője. 

White azt írta, hogy amennyiben nem emelkedik ugrásszerűen a mezőgazdaság termelékenysége, 2030-ra 12 németországnyi új mezőgazdasági területre lesz szükség a megnövekedő gabona- és biodízeligény kielégítésére. Ez azokat a fejlődő országokat sújtja leginkább, amelyekben jelenleg még a legnagyobb erdőségek találhatók. 

A From Exclusion to Ownership (A kizárástól a tulajdonlásig) című tanulmány megjegyzi, hogy miközben a fejlődő országok kormányai a területükön található erdőségek birtokosainak tartják magukat, nem igazán törődnek az ott élők jogaival, holott hagyományosan ők biztosították legjobban az erdők fennmaradását.
 
A kormányok nem tesznek eleget az ipar térhódítása ellen a bennszülött területeken. Brazíliában például a bioüzemanyagnak szánt szója és cukornád termeléséhez a jelenlegi 28 millió hektárról 2020-ra 128 millió hektárra akarják növelni a termőterületet, főként az Amazonas őserdeinek irtásával - figyelmeztetett az RRI jelentése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.