Újszülött égitest

Egy csillag drámai születése

Páratlan pillanatot kapott lencsevégre a chilei ALMA szuperteleszkóp: egy újszülött csillagból előtörő izzó anyagról készített közeli felvételeket.

2013.08.21 04:30MTI

A lenyűgöző képeken hihetetlen sebességgel spriccel szét az anyag a "csillagbébitől", felizzítva a környező gáz és porfelhőt. A csillagászok szerint a "tűzijáték" a korábbi méréseknél sokkal gyorsabb és erőteljesebb is, mint gondolták.

Az újszülött csillagokból hatalmas sebességgel kilökődő izzó tömeget Herbig-Haro objektumnak nevezték el amerikai és mexikói csillagászok nyomán. Az ALMA által fotózott újszülött 1400 fényévnyire található a Vela csillagképben.

Az ALMA - teljes nevén Atacama Large Millimeter/submillimeter Array - teleszkóp, amelyet az Atacama-sivatagba telepítettek, a Föld egyik legszárazabb vidékére, teljes egészében márciusban állt munkába. Futballpályányi területen elhelyezett 66 antennája együttesen eléri egy gigantikus méretű teleszkóp felbontását. Az optikai vagy infravörös teleszkópokkal ellentétben az ALMA a látható fényénél sokkal hosszabb hullámhosszt is képes felfogni és ezáltal teljesen újszerű képet alkot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.