Montreux

Részecskefizika a dzsesszfesztiválon

Soha nem hangzott még ilyen jól a részecskefizika: a fizika zenéje és a zene fizikája címmel részben zenei, részben tudományos szemináriumokat tart a 47. montreux-i dzsesszfesztiválon szerdán és csütörtökön a CERN, az Európai Nukleáris Kutató Szervezet.

2013.07.17 03:29MTI

A nagyszabású rendezvény a nemzetközi zenei élet népszerű találkozóhelyévé vált, az viszont kevésbé ismert, hogy a világsztárok koncertjeivel párhuzamosan ingyenes szemináriumok és workshopok is várják az érdeklődőket. A programkínálatban idén a CERN ATLAS- és CMS-kísérleteinek tudósai is szerepelnek, és fellép a világ legnagyobb részecskefizikai intézetének jelenlegi vendégművésze, Bill Fontana, aki "hangszobrait" mutatja be a közönségnek szerdán.

Csütörtökön a CMS-kísérlet résztvevője, Piotr Traczyk az isteni részecskeként emlegetett Higgs-bozonról beszél az érdeklődőknek, akik megtudhatják, mi is ez a részecske - amely teljessé teszi a standard modellt -, hogyan jelenik meg a nagy hadronütköztetőben (LHC) a protonütközésekben és miként illeszkedik "egy nagyobb képbe" a részecskefizikáról. A kutató zenével is szolgál, gitárja a CMS-t mintázza.

Lily Asquith, az ATLAS-kísérlet résztvevője a szonifikációról, jelen esetben valós LHC-adatok hanggá alakításáról beszél majd az érdeklődőknek. A kutató Carla Scaletti zeneszerzővel és Michael Kramer elméleti szakemberrel dolgozik együtt az Illinois-i, illetve az Aacheni Egyetemen, és nemrég kapta meg az ATLAS-kísérlet vezetőjének a jóváhagyását, hogy szonifikálja a detektor által gyűjtött adatokat - írta honlapján a CERN.

A CERN saját zenekara...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.