Szabályok gombaszedőknek

Esős nyári napokon több a gyilkos galóca

Július első hetében három gombamérgezés is történt, amelyre évek óta nem volt példa. Az esetek elkerülhetők lettek volna, ha a gyűjtők bemutatják a szakellenőröknek az általuk szedett gombát.

2008.07.08 16:40MTI

A meleg, csapadékos időjárás kedvez a gombák növekedésének, és ilyenkor sokan mennek az erdőbe, mezőre gombázni. A tapasztalatlan gyűjtők azonban nem ismerik fel a mérgező gombákat. Az egyik legveszélyesebb a gyilkos galóca, amely a legsúlyosabb, gyakran halálos mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik.

Magyarországon széles körben elterjedt, kalapja leggyakrabban zöldes árnyalatú, míg lemezein és a tönkjén a fehér szín dominál. Könnyen összetéveszthető más galócákkal vagy az erdőszéli csiperkével. Magyarországon minden évben több gombamérgezést regisztrálnak, különösen esős, nedves nyarakon. Idén július első hetében már három gombamérgezés is történt, amelyre nem volt példa az elmúlt években. Az esetek elkerülhetők lettek volna, ha a gyűjtők bevizsgáltatják gombaszakértővel az általuk szedett gombát.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tájékoztatása szerint minden olyan piacon, ahol gombaértékesítés folyik, a gombaszakértők a piac nyitva tartásának teljes ideje alatt a fogyasztók rendelkezésére állnak. A szakellenőri tevékenység nem csak a kereskedők számára fenntartott szolgáltatás, hanem a saját fogyasztásra gyűjtők is igénybe vehetik.

A mérgezések elkerülése érdekében a gombagyűjtők számára a következő szabályok betartását ajánlják:
- csak azok gyűjtsenek vadon termő kalapos gombát, akik teljes biztonsággal felismerik a gyilkos galócát és a mérgező gombafajokat,
- az étkezésre szánt gombákat minden esetben mutassák be gombaszakértőnek,
- csak a szakellenőr vizsgálatát követően fogyasszanak vadon termő gombát, - ha rosszullétet éreznek a gombafogyasztás után, azonnal forduljanak orvoshoz,
- minden egyes étkezésre szánt gombafajból tegyenek el egy-egy darabot két napig, mert így mérgezés esetén gyorsabban meghatározható a mérgezést okozó gombafaj.

Gombamérgezés gyanúja esetén a mérgezést okozó gombafaj meghatározása döntő jelentőségű a betegség kezelése szempontjából, ezért a laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatokhoz szükséges mintákat (nyers gomba, gombamaradék, tisztítási hulladék, ételminta,) a betegek vagy a családtagok gyűjtsék össze és vigyék magukkal az orvoshoz, vagy adják át a kiérkező mentő személyzetének.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megyei szervezeteinél az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságok szolgálnak további szakmai információkkal az érdeklődők számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.