Szuperhold

Az évszázad legszebb nem létező jelensége az égen!

A csillagászat nem ismeri a szuperhold fogalmát. Telehold van, a Hold földközelbe is kerül, de a szuperhold "jelensége" nem létezik. Ezen a hétvégén éjjelente mégis érdemes felnézni az égre!

Nézze meg, hogyan fogyott ela Hold >>> képgaléria

2013.06.22 21:09ma.hu

Már jó ideje kering a világhálón az a hír, miszerint idén június 22-én és 23-án éjjel az évszázad legszuperebb holdját láthatjuk. Megkérdeztük azokat, akik értenek is hozzá, de azt a választ kaptuk, hogy: "Összefoglalva, a csillagászat nem ismer olyant, hogy szuperhold."

"A Hold 361838 km-re lesz 23-án. Ez nem számít extrém közelnek" - nyilatkozta lapunknak Jakabfi Tamás, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) szakembere. "Igazából az átlagember észre sem veszi a különbséget aközött, hogy a telehold közel vagy távol van-e. A különbséget inkább csak akkor látjuk, ha ugyanabban a fázisban készült két képet egymás mellé teszünk." Tehát, egy nem létező jelenséget látunk az égen, amikor azt mondjuk: szuperhold van, ráadásul voltak és lesznek is a mostaninál fényesebb holdtölték.

Szuperhold márpedig nincs

Mizser Attila, szintén az MCSE szakembere már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy a csillagászat nem ismeri a szuperholdat, így a kifejezést sem használja. "Holdunknak négy fő fázisa van, úgy mint újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed - ezek között nem szerepel a szuperhold. Vannak még holdfogyatkozások, melyek látványa kétségkívül szuper, de ettől még nem szuperezzük le a Holdat."

A szakember szerint a Hold látványa éppen hogy akkor nem szuper, amikor telihold van. "Részletet alig látni a teleholdon, csak az elkötelezett holdészlelők számára érdekes valamennyire a látványa." Cikkében is azt írja, hogy égi kísérőnk olyankor nyújtja a legszebb látványt, amikor súroló fényt kap, vagyis első negyed vagy utolsó negyed környékén.

Mindenesetre, ha az időjárás is úgy akarja, szép fényes látványt fog nyújtani a telihold ezen a hétvégén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.