Robotból van

Megvan a világ leggyorsabb macskája - csak a feje nincs - VIDEÓ!

A leggyorsabb négylábú robotot fejlesztették ki svájci tudósok. A Gepárdbébi névre hallgató robotmacska dorombolni még nem tud, feje ugyanis nincs.

2013.06.17 19:58MTI

A Gepárdbébinek a harminc kilogramm alatti, négylábú robotok kategóriájában nincs vetélytársa. A tervezők, a lausanne-i műszaki főiskola Auke Ijspeert vezette csoportja szerint a robotmacska egyetlen másodperc alatt testhosszának majdnem hétszeresét teszi meg.

"A harminc kilogramm alattiak között ezzel a leggyorsabb négylábú robot a Gepárdbébi" - írták a kutatók internetes oldalukon.

A mesterséges macska egy kilogramm súlyú és húsz centiméter hosszú. Lába pontos másolata a macskáénak. Az inakat rugók utánozzák, apró motorok az izmok.

"A forma és a szerkezet olyan mechanikus tulajdonságokat kölcsönöznek a robotnak, amelyek a macskát is jellemzik. Ezek pedig a tökéletes futótehetség és a stabilitáshoz szükséges rugalmasság" - tette hozzá a kutatócsoport egyik tagja, Alexander Sprowitz.

Fejlesztésükkel - amelyet az International Journal of Robotics Research című folyóiratban mutatnak be - elsősorban a négylábú robotok biomechanikájának kutatását akarják előmozdítani, ám felmerült már a gyakorlati alkalmazás lehetősége is.

"Egyelőre kísérleti szakaszban vagyunk, ám hosszú távon az a célunk, hogy gyorsabb, kisebb és mozgékonyabb gépek nyújtsanak segítséget a kutatásban és a mentésben, például természeti katasztrófák helyszínén" - magyarázta Ijspeert.

Egyelőre a robotmacska nem olyan sokoldalú még, mint természetes mása, nem is szalad olyan fürgén: körülbelül öt kilométer az óránkénti sebessége. Azonban kiváló a stabilitása, könnyű, robosztus, és széles körben elérhető alkatrészekből áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.