Bizánci leletek

Másfélezer éves lámpást és szőlőprést találtak Izraelben

Keresztekkel díszített, 1500 éves lámpást találtak izraeli régészek, valamint egy szőlőprést, amely betekintést enged a bizánci birodalom korának hétköznapjaiba.

2013.04.06 05:38MTI

Az izraeli régészeti hivatal a héten jelentette be a ritka tárgyak felbukkanását, amelyek egy Askelón közelében fekvő kelet-római település romjai közül kerültek elő. Szaár Ganor régész elmondta: a keresztény lámpa jelentős lelet, mert hasonló tárgyak igen ritkán kerülnek elő.

Úgy alakították ki, hogy amikor meggyújtották, izzó kereszteket vetített a falakra. Ganor szerint a szőlőprés a nagy mérete miatt igen jelentős. Az ilyen préssel készített bort a Földközi-tenger országaiba, Európába és Észak-Afrikába szállították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.