A mozgásképteleneket segítené

Amerikai innovációs verseny - Magyar projekt a döntőben!

Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett, fejmozgás érzékelésével működő rendszere is bekerült a szilícium-völgyi Singularity University Global Impact amerikai innovációs verseny döntőjébe, amelyet a budapesti Design Terminálban rendeznek április 12-én.

2013.04.04 17:12MTI

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és a Google által alapított amerikai egyetem innovációs versenyére a kelet-európai térség 11 országából idén több mint 60 pályázat érkezett. A szervezők olyan innovatív projekteket kerestek, amelyek bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia felhasználásával képesek lehetnek egymillió ember életén javítani három év leforgása alatt. 

A beérkezett projektek az egészségügy, az oktatás, a környezetvédelem és a biztonság legfontosabb kihívásaira ajánlottak megoldásokat - olvasható a szervezők csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében. 

A döntőbe bolgár, horvát, cseh, lengyel, szlovén, ukrán és magyar pályázat került be. Juhász Márton rendszere mellett a projektek között szerepel a Haitin már kipróbált katasztrófa-menedzsment rendszer, a tuberkulózis forradalmian új, gyógynövényeket használó kezelése, egy űrhulladék-kezelő rendszer, valamint egy olyan projekt is, amely a háztartásokban lévő fel nem használt ételek és alapanyagok közösségi hálózatba kötésével kínál megoldást a rászorulók ételellátásának megkönnyítésére vagy a cukorbeteg gyermekek számára kifejlesztett játék és mobilalkalmazás, amelynek segítségével a gyerekek játékosan tanulhatják meg és építhetik be életükbe betegségük kezelésének alapjait. 

A döntősök április 12-én a Singularity University képviselői és a régió multinacionális vállalatainak vezetőiből álló nemzetközi zsűri előtt mutatják be ötleteiket. A verseny két győztese részt vehet az amerikai egyetem nyári programján a NASA kaliforniai kutatóbázisán. 

Az ösztöndíj értéke fejenként 25 ezer dollár. Az egyetem kurzusára a világ minden részéből érkeznek vállalatvezetők, kormánytagok, kutatók és tudósok, hogy megismerkedjenek a legújabb technológiai trendekkel az űrtechnológiától a 3D nyomtatókon át az alternatív közlekedési eszközökig. 

Tavaly Várnagy Priszcilla és csapata Be-novative: globális közösségi brainstorming platform nevű projektje nyerte meg a versenyt. A győztes ötlet a közösségi portálok mintájára alapozva hozott létre egy olyan kiberteret, amelyben a globális közösség együtt gondolkodva, játékos kereteken belül fejleszthet tovább ötleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.