Fekete lyuk nyel el egy szuper Jupitert

Csillagdráma egy 47 millió fényévnyire lévő galaxisban

Először fedeztek fel genfi asztrofizikusok egy úgynevezett szuper Jupitert, amelyet éppen egy fekete lyuk kezdett el bekebelezni. A csillagdráma egy 47 millió fényévnyi távolságra lévő galaxisban játszódik - közölte a Genfi Egyetem kedden.

2013.04.03 01:00MTI

A megfigyelést az INTEGRAL európai műhold tette, amely 2002 óta méri a gammasugárzást. Amikor a genfi szakértők ennek segítségével egy galaxist vizsgáltak, felfedeztek egy fényjelet, amelyet egy fekete lyuk bocsátott ki. A fekete lyuk az NGC 4845 nevű galaxis középpontjában helyezkedik el.

Tömege százezerszer nagyobb, mint a Napé, és több mint harminc éve inaktív. Úgy tűnik azonban, hogy a fekete lyuk "felébredt", és elkezdett elnyelni egy, a Jupiternél tizenötször súlyosabb bolygót - közölték a kutatók az Astronomy & Astrophysics című szaklapban.

A fekete lyuk a szuper Jupiter tömegének már mintegy tíz százalékát beszippantotta. Három hónapra volt szüksége, míg eltérítette pályájáról és elkezdte elnyelni.

Az asztronómusok becslése szerint a galaxisokban megközelítőleg ugyanannyi "kóbor" bolygó lehet, mint csillag. Ezek viszont nincsenek egy csillag gravitációjához láncolva, ezért a fekete lyukak könnyen elfoghatják és elnyelhetik őket.

A tudósok még idén hasonló jelenségre számítanak a Tejútrendszerben is. Itt egy, a Földnél mintegy háromszor súlyosabb gázfelhőt fog a galaxis centrumában lévő fekete lyuk elnyelni.

A láthatatlan fekete lyukak a legtöbb csillagrendszer közepén megtalálhatók. Tömegük több millió- vagy akár milliárdszorosa lehet a Napénak, és olyan hatalmas gravitációs erővel bírnak, hogy még a fény sem tud kiszabadulni ölelésükből. Azt is gyanítják róluk, hogy egyre gyorsabban örvénylenek, és tömegben is gyarapodnak, miközben felfalnak mindent, ami az útjukba kerül: por- és gázképződményeket, csillagokat és a világűrt kitöltő anyagot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.