"Fatális emberi hiba"

Bölényeket telepítenek a csernobili tiltott zónába

Kísérleti jelleggel rövidesen bölénycsordát telepítenek a csernobili tiltott övezetbe, hogy megfigyeljék, miként reagálnak az állatok az ottani létfeltétekre.

2008.06.21 10:10MTI

Az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma tárgyalásokat folytat a bölények betelepítéséről a felrobbant reaktor körül kialakított 30 kilométeres tiltott övezet radioaktivitással kevésbé szennyezett, 20 hektár kiterjedésű, elkerített helyére. A liga.net ukrán gazdasági hírügynökség jelentése szerint Volodimir Sandra, a rendkívüli helyzetek minisztere egy sajtótájékoztatón elmondta: a Csernobil körüli tiltott zónán belül nem egyforma a sugárszennyezés szintje, vannak nagyon szennyezett és részlegesen szennyezett, az állatok létéhez megfelelő helyek.

Ilyen kevéssé radioaktív helyre kerülnek kísérleti jelleggel a bölények, ahol majd megfigyelik, miként érzik magukat az ottani körülmények között - tette hozzá. Újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért éppen a bölényekre esett a választás, a miniszter kifejtette: a kísérlethez azért választották ezeket az állatokat, mert a bölények az ukrán erdők legnagyobb testű lakói, és a Csernobil környéki éghajlati viszonyok megfelelők számukra. Sandra megismételte korábbi kijelentését, hogy támogatja biztonságos turistaútvonalak kialakítását a csernobili tiltott övezetben.

Hozzátette: csoportos utazásokat kell szervezni ukrán és külföldi turisták számára a zónába, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg arról, milyen következményekkel jár a "fatális emberi hiba". Nem a szerkezet hibája, hanem a balesetben megsemmisült rendszer tervezőjének a hibája - emlékeztetett az ukrán rendkívüli helyzetek minisztere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.