A növények és az emberek termékenységét őrizték

Az első földművelők zöld gyöngyöket viseltek amulettként

Az első földművelők a Közel-Keleten zöld gyöngyöket viseltek amulettként, hogy megvédjék a termést és önmagukat az ártó szellemektől.

2008.06.20 12:56MTI

Daniela Bar-Joszef Majer, a Haifai Egyetem kutatója, valamint Naomi Porat, a Jeruzsálemi Geológiai Kutatóintézet munkatársa összesen 221 gyöngyöt vizsgált meg, amelyeket Izraelben nyolc kőkori helyszínen találtak. A régészeti helyszínek keletkezését 11.600 és 8.200 évvel ezelőttre datálják - olvasható a BBC News hírei között. A fehér, fekete, barna, sárga és vörös gyöngyöket sok évezreddel a földművelés megjelenése előtt készítették, ám az izraeli kutatók szerint a zöldszínű gyöngyök számottevő mennyiségben csupán tízezer éve, a mezőgazdaság elterjedése idején jelentek meg a Közel-Keleten.
 
A gyöngyöket a legkülönfélébb ásványokból készítették, s az ősi földművelők komoly erőfeszítésekre voltak hajlandók, hogy megszerezzék a készítésükhöz szükséges alapanyagot. Ezt bizonyítja, hogy a felhasznált ásványok mindegyike távoli lelőhelyekről, egyebek közt Szíria északi részéről, Ciprusról vagy Szaúd-Arábiából származott. A kutatók meggyőződése szerint a zöld szín a rügyező leveleket, a zsenge vetést jelképezte, ily módon a sikeres aratás és emberi termékenység óhaját testesítette meg. 

A földművelés elterjedése ugyanis demográfiai változásokat idézett elő: magasabb lett a születésszám, de növekedett a gyermekhalandóság is. "Az ősi földművelők új kulturális fortélyokat találtak ki, hogy kezelni tudják ezeket a változásokat. A zöld gyöngyöket feltehetően amulettként viselték, hogy elriasszák az ártó szellemeket. Ugyanakkor varázsszerként is alkalmazták őket, hogy megőrizzék a növények és az emberek termékenységét" - vélekednek az izraeli tudósok, akik leleteikről a Proceedings of National Academy of Sciences, azaz az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiájának hivatalos folyóiratában számoltak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.