A Földet bombázó részecskék

A kozmikus sugárzás szupernóva-robbanás következménye

Valóban a szupernóvák felrobbanásából keletkeznek a kozmikus sugarak, a Földet bombázó nagyenergiájú részecskék.

Nézze meg az égi tűzijátékot az univerzumban >>> képgaléria

2013.02.15 22:29MTI

A protonok alkotják a Föld légkörébe érkező kozmikus sugárzás akár 90 százalékát. Állandó részecskeesőt idéznek elő, amely a talajt is eléri, és a repülőgépek utasait, de mindenekelőtt a világűrben tartózkodó űrhajósokat érintő sugárzást vált ki. 

A tudósok eddig két elmélettel magyarázták a protonok lehetséges eredetét: a szupernóvák tejútrendszerbeli felrobbanásával, valamint a világűr más részeiben lévő fekete lyukakból érkező erős energia-kilövellésekkel – mondta el Stefan Funk, a kaliforniai Stanford Egyetem asztrofizikusa, a tanulmány fő szerzője. 

A tanulmányt az amerikai tudományos ismeretterjesztő társaság (AAAS) február 14. és 18. között Bostonban zajló éves konferenciáján ismertették, és megjelent a Science című amerikai tudományos folyóirat február 15-i számában is. "Most először tudtuk feltárni a protonok gyorsulásának forrását", és kimutatni, hogy galaxisunkban ezeket a sugarakat a szupernóvák felrobbanásakor keletkező lökéshullámok gyorsítják fel" – magyarázta Stefan Funk.
 
Egy másik szubatomi részecskével, a pionokkal számos alkalommal összeütközve a protonok átalakulnak, amikor a kozmikus sugarak gyorsulása kölcsönhatásba lép a szupernóvákat körülvevő gázfelhőkkel és a csillagközi anyagokkal. Ezután a pionok gyorsan lebomlanak, és speciális távcsövekkel megfigyelhető gammasugarak, a világegyetem leghatalmasabb fénylő sugárzásai keletkeznek. 

A kutatáshoz az asztrofizikusok négy éven át tanulmányoztak két szupernóvát a Fermi Gamma-ray űrtávcsövön elhelyezett, gammasugárzás észlelésére alkalmas berendezés segítségével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.