Kékvérű

Miért kékvérűek az arisztokraták?

A "kékvérű" kifejezés kétségkívül a nemesi származás szinonimájaként él a köztudatban. Az 1800-as évektől kezdték el az arisztokrata származásra utaló jelzőt pl. a francia ("le sang bleu") vagy a német ("blaues Blut") nyelvben használni.

2008.06.14 14:25National Geographic

A szó eredetét keresvén a szálak Spanyolországba vezetnek, ahol „sangre azul”-nak, azaz kékvérűnek nevezték magukat a középkori spanyol arisztokraták, akik különösen előkelőnek tartották vizigót-származásukat, és nemkülönben voltak büszkék arra, hogy északi nemesi családok sarjaival léptek frigyre.

A 8-9. század során a mórokkal való csatározások következtében felsőbbrendűségi tudatuk csak erősödött. Míg az ellenség bőre sötét árnyalatú, addig a spanyol harcosoké nemcsak, hogy jóval fehérebb volt, hanem az azon áttetsző vérerek is kéknek tűntek, így ez azt a téves képzetet keltette bennük, hogy ereikben kék vér folyik. (A jelenséget mai fejjel megérteni természetesen egyszerű: a fény rövid hullámhosszú kék komponensével ellentétben a hosszú hullámhosszú tartományba eső vörös komponenst a bőr és maga a vér elnyeli.)

A szóban forgó kifejezés érdekes módon csak évszázadok múltán jelent meg Európa más nyelvterületein. Az 1800-as évektől kezdték el az arisztokrata származásra utaló jelzőt pl. a francia („le sang bleu“) vagy a német („blaues Blut”) nyelvben használni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.