Nagyon elszaporodtak

A töviskoronás tengericsillagok igazi "korallgyilkosok"

Fenyegeti a klímaváltozás és a tengeri szennyezés miatt kimerült korallokat a töviskoronás tengericsillagok elszaporodása.

2012.08.25 10:17MTI

Egy ilyen kifejlett csillag naponta ökölnyi méretű korallt képes megsemmisíteni. A tengericsillagok sáska módjára támadják meg a korallokat: rájuk borítják gyomrukat, majd emésztőnedveikkel lebontják a korallokat életben tartó algákat. Austin Bowden-Kerby tengerbiológus és korallspecialista "korallgyilkos szörnynek" nevezte a töviskoronás tengericsillagot. 

A töviskoronás tengericsillagok elérhetik a harminc centiméteres átmérőt, karjaik száma pedig a 23-at is, ráadásul mindenütt tövisekkel vannak felszerelve. Néhány tövis mérgező, az embereknél is fájdalmas sebeket hagyhatnak hátra. A nyolcvanas évek óta egyre több a tengericsillagok okozta probléma. Egyes magyarázatok szerint a heves viharok és áradások hatására tápanyagban gazdag föld került a tengerbe, ami megsokszorozta a tengeri csillag lárváinak túlélési esélyeit. 

Egy másik elmélet szerint korábban több volt az óriáskagyló - ez az állat ugyanis megszűri a vizet, így tizedeli meg a lárvák számát. Egy egészséges korallzátonyon a töviskoronás tengericsillagok kontroll alatt tartják a gyorsan növő kőkorallokat és megakadályozzák, hogy egy-egy faj túlszaporodjon. A tritonkürt csigák és a Napóleon ajakoshalak számára a töviskoronás tengericsillagok ínyencségnek számítanak: természetes ellenségként képesek redukálni a korallgyilkosok számát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.