Szilikonszerkezet

Felfúvódó és rejtőzködő robotot fejlesztettek ki az Egyesült Államokban

Amerikai kutatók hajlékony, felfúvódó robotot fejlesztettek ki, amely a színét változtatva képes rejtőzködni vagy felhívni magára a figyelmet.

2012.08.19 17:59MTI

Az amerikai Harvard Egyetem tervezői szerint, akiknek a kutatási programját egyebek mellett az amerikai hadsereg finanszírozza, az ilyen puha robotot mindenekelőtt a sebészetben alkalmazhatnák, valamint segíthetné a mentőket egy katasztrófa áldozatainak felkutatásában.

George Whitesides és csapata a mintegy 13 centiméteres, X-alakú, magát felfújva és leengedve, csúszva közlekedő szilikonrobot kifejlesztéséhez a kalamájó és a tengeri csillag viselkedését vette mintául. A prototípust a természetből merített ihlettel a színváltoztatás képességével is felruházták, amelyet a "bőrében" lévő mikroszkopikus csövek festékkel való feltöltésével értek el.

"Amikor elkezdtünk a hajlékony robotokon dolgozni, puha szervezeteket, így a polipokat és a kalamájót vettük alapul. Ezen állatok egyik csodálatos jellemzője, hogy meg tudják határozni a külsejüket, innen vettük a +dinamikus színezés+ ötletét" - mondta el Stephen Morin, a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány fő szerzője.

A szilikonszerkezetben egymásra helyezett számos erecskehálózat segítségével a kutatók különböző festékanyagokat injekcióznak a robotba, amely ezek révén tökéletesen beleolvadhat a környezetébe. A bepumpált folyadék hőmérsékletét módosítva a robot az infravörös tartományban látható vagy láthatatlan lehet, fluoreszkáló folyadék segítségével pedig a sötétben világíthat.

A robot sebessége mindössze mintegy negyven méter óránként, de a kutatók szerint fontos lépés történt a lábasfejűek álcázási képességeinek utánzásában. Ez a technika szerintük könnyen alkalmazható a klasszikus, "kemény" robotoknál is.

"Szerintem az a legfontosabb, hogy egyszerű rendszereket használva, például a mikrocsatornázás módszerével kiváló eredményeket lehet elérni egy tárgy álcázása vagy jeladása terén" - mondta Stephen Morin.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.