Kettős látás

A férfit egészben, a nőket tárgynak látjuk

Egy friss tanulmány szerint az emberi - mind a férfi, mind a női - agy másképpen működik akkor, ha férfira, és másképpen, ha nőre nézünk.

2012.07.30 12:31Konrád - ma.hu

A European Journal of Social Psychologyban publikált tanulmány kutatói többféle kísérletet hajtottak végre, aminek során azt vizsgálták, a résztvevők agya miképpen dolgozta fel a férfiak és nők képét.

Mikor az ember ránéz valamire, vagy teljes egészként, vagy alkotóelemek összességeként látja azt. Ha férfiak képét mutatjuk, az emberek többnyire globális vizuális feldolgozást hajtanak végre, azaz egészként látják a férfit. A nők esetében viszont lokális, azaz tárgyiasító észlelés történik, amikor valamire, mint többféle dolog összességére tekintenek.

freedigitalphotos.net

Ez az első olyan tanulmány, ami a kognitív feldolgozást összekapcsolja a tárgyiasítás teóriájával, mondta el a tanulmány szerzője Sarah Gervais a Nebraska Egyetem adjunktusa. "A lokális feldolgozás az alapja annak miképpen gondolunk a tárgyakra: házakra, kocsikra stb. De a globális feldolgozásnak kellene megvédenie ettől, mikor emberekről van szó" - mondta el Gervais. "Az embereket nem bontjuk le részekre - kivéve, ha nőkről van szó, ami eléggé megdöbbentő. A nőkre ugyanúgy tekintünk, mint a tárgyakra".

A kísérletben résztvevőknek több tucat fényképet mutattak teljesen felöltözött, átlagosnak mondható férfiról és nőről. Minden kép fejtől bokáig ábrázolta a személyt, akinek tekintete a kamerára fókuszál. Kis szünet után két új kép jelent meg a képernyőn. Ugyanaz a kép, amit előtte láttak és ugyanannak a képnek egy módosított változata, amin látszik valamely szexuális testrész. A résztvevőknek gyorsan dönteniük kellet, melyik képet látták az előbb.

Az eredmények egyértelműek. A női nemi testrészeket sokkal könnyebben felismerték, mikor elkülönítve látták, mint akkor, amikor az egész test kontextusában látszódott. A férfiaknál ugyanez pont fordítva volt.

"Mindig azt hallani, hogy a nőket szexuális testrészekre bontják, erről szóló példákkal van tele a média. De ez a kutatás egy lépéssel tovább megy és felfedi, hogy a mindennapi nők esetében is így van" - mondja el Gervais.

"A tanulmány képei között mindennapi, átlagos nők szerepeltek... nagyon érdekes, hogy átlagos férfiakat és nőket tekintve a nők testrészeire jobban emlékeznek, mint az egész testre." A csapat arra is rájött, hogy a jelenség független attól, hogy nők vagy férfiak nézték a képeket. A nők ugyanúgy "darabokban" látják nőtársaikat, mint a férfiak.

"Ez nem csak a férfiakra vonatkozik" - mondja Gervais. A nők is ugyanígy tekintenek a többi nőre". De az okok talán különbözhetnek.

A férfiak valószínűleg a potenciális társat látják, míg a nők inkább saját magukkal hasonlítják össze a nőket. Mindensetre az biztos, hogy mindkét nem csinálja, és a csapat most arra próbál rájönni, miképpen lehetne azon segíteni, hogy a nőket a jövőben ne tekintsék tárgynak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.