Megoldás az energiaszükségeletekre

Megvalósítható a magfúziós atomreaktor - a legerősebb lézerrel

A világ legerősebb lézere segítségével közelebb került a növekvő globális energiaszükségletekre megoldást jelentő magfúziós reaktor.

2008.05.21 14:20MTI

A világ legerősebb lézere segítségével közelebb került a növekvő globális energiaszükségletekre megoldást jelentő magfúziós reaktor.

A nagy-britanniai Vulcan lézer egy, a méter néhány milliomodrészének megfelelő pontba összpontosította a világ áramtermelése százszorosát kitevő, 10 millió fokos hőmérsékletet állítva elő, amely magasabb, mint a Nap felszínéé.

A brit tudósok által kikísérletezett HIPER (High Power Laser Energy Research) technológia segítségével tanulmányozható lesz a lézeres fúzió - mint a jövő potenciális energiaforrása - megvalósíthatósága. A kísérletet az oxfordshire-i Rutherford Appleton Laboratóriumban végezték.

A magfúzió során a tengervízben nagy mennyiségben található deutérium- és tríciumatommagból egy neutron és egy héliumatommag keletkezik. Amikor ezeket a részecskéket nagy hőmérsékleten ütköztetik, tömegük kis része elvész és hatalmas energia szabadul fel.

A melléktermékek nem radioaktívabbak, mint a kórházi hulladék. Ez a folyamat a Napkéregben mintegy 10 millió Celsius-fokon zajlik, ahol a nagy gravitációs nyomás egyben tartja a részecskéket. A Földön alacsonyabb gravitáció mellett jóval magasabb hőmérsékletre - mintegy 100 millió fokra - van szükség, hogy beindítsák a fúziót.

A szupererős lézerek - mint a HIPER - feladata, hogy ezeket a szélsőséges körülményeket létrehozza, bár sokan szkeptikusan fogadják ezt a technikát. A kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban szintén dolgoznak szuperlézeren, amelyet várhatóan 2010-2012 között mutatnak be.

Ha a szuperlézer sikeresnek bizonyul, könnyen fölébe kerekedhet a másik technológiának, az atommagkeverék (plazma) szupravezető mágnesekkel történő egybentartásának. Ez utóbbi technológiát használják majd fel a franciaországi Cadarache-ban felépítendő Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktorban (ITER).

A kísérletek során a HIPER egy petawatt (1000 billió watt) energiát fókuszált egy hajszálnyi szélességű pontra. Az impulzus egy pikoszekundumig (a másodperc egybilliomod része) tartott, és 10 millió Celsius-fokra hevítette fel a célt, azaz magfúzióhoz szükséges hőmérséklet egy tizedére.

A feltételek - még ha "langyosabb" hőmérsékleten is - megfeleltek a szupernóva-robbanásokkor észlelt körülményeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.