Kéthetente kihal egy nyelv a világban

Egyre több nyelv hal meg

Kéthetente kihal egy nyelv a világban. Ma hétezer nyelvet beszélünk; a jövő száza­dig ezek közel fele eltűnhet.

2012.07.08 22:29ng.hu

Sok kis nép adja föl anyanyelvét, mert azt kell látnia, hogy az angollal, a spanyol­lal, a mandarinnal többre jut. Nagyon sokat veszítünk vele, ha egy nyelv örökre elnémul a világban.

…A tuvai úgynevezett „kis nyelv”. Földünk hétmilliárdos népessége nagyjából hétezer nyelvet beszél, de korántsem egyenletes megoszlásban: az emberiség 78 százaléka a világ 85 legelterjedtebb nyelvét használja, a 3500 kis nyelven 8 millió 250 ezer fő osztozik. Ma 845 millióra tehető a mandarin, és 328 millióra az angol anyanyelvűek létszáma, ugyanakkor Oroszország határán a tuvai nyelvet mindössze 235 ezren beszélik. A ma használt nyelvek közel fele száz éven belül kiveszhet – ezernél is több fokozottan vagy súlyosan veszélyeztetett nyelvet tartanak számon a szakemberek.

Hódít a globalizáció: a félreeső, eldugott helyeken beszélt nyelveket sem természetes, sem politikai határ nem védheti meg a világ kereskedelmét, kommunikációját uraló nyelvektől. A mandarin, az angol, az orosz, a hindi, a spanyol és az arab nyelv az isten háta mögötti kis falvakba is eljut, házról házra megharcol a kis tuvai, janonami, altaji nyelvvel. Sok faluban már a szülő magyarázza gyermekének: ősei nyelve nem számít már, tanulni, boldogulni csak világnyelven lehet. A fogyasztásra buzdító, luxust reklámozó televíziónak még nehezebb ellenállni, a nagy nyelven sugárzó tévéadó hamar feledteti a kis nyelveket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.