Emberi ellenfelek esetén működött

Az agy képéből megjósolható, blöffölni készül-e a pókerjátékos

Az agyba pillantva a kutatók képesek megjósolni, blöfföl-e emberi ellenfelével szemben a pókerjátékos.

2012.07.08 10:20MTI

Scott Huettel, az amerikai Duke Egyetem kutatója és munkatársai végeztek a témában kutatást, amelynek eredményeit a Science című tudományos folyóiratban mutatták be.

Az önkéntesek agya csak emberi ellenféllel szemben mutatott árulkodó aktivitást egy bizonyos területen, számítógép elleni játék esetében nem.

A környezet hatásának a vizsgálatára a tudósok a játék előtt az emberi ellenfél vagy a számítógép képét mutatták a játékosoknak. Az emberekkel ráadásul kezet is kellett fogniuk. Az agyi aktivitást funkcionális mágneses rezonanciatomográffal (fMRT) mérték, amely az aktiválódott agyi területek magasabb felbontásban láthatók.

A résztvevők ezt követően kaptak egy kártyalapot, majd hat másodpercen belül el kellett dönteniük, emelnek vagy kiszállnak. Emberi ellenfelek esetén a kutatók meg tudták jósolni a döntést az agy képe alapján, különösen akkor, ha erősnek értékelte a játékos az ellenfelét.

Ezekben az esetekben az úgynevezett temporoparietális átmenetnek nevezett területen, a halánték- és a homloklebeny közötti részen mutatkozik aktivitás.

A terület a szemben álló fél emberi mivoltának felismeréséért felelős - mondta el McKell Carter, a tanulmány egyik szerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.