Kostolaci szénbánya

Valószínűleg az áradat sodorta egy helyre a Szerbiában talált mamutokat

Gazdag mamutlelőhelyet fedeztek fel Szerbiában, Belgrádtól keletre, a kostolaci szénbányában, amely a feltételezések szerint legkevesebb öt egyed csontvázát rejti.

2012.06.20 22:32MTI

A néhány tízezer éves fosszíliákra húszméteres mélységben bukkantak rá; a lelőhely területét nyolchektárosra becsülik.

"Ezek a mamutfosszíliák sokat elárulnak arról, hogy milyen viszonyok uralkodtak a Balkánon a legutóbbi jégkorszak alatt" - hangoztatta Miamir Karac, a Szerb Régészeti Intézet kutatója.

Három éve egy sokkal idősebb, körülbelül egymillió éves mamutlelet került elő ugyanazon a helyszínen. Vika, ahogy a nőstény csontvázát elnevezték, a szőrtelen déli mamutokhoz (Mammuthus meridionalis) tartozott. 1996-ban pedig Szerbia északi részén egy 500 ezer éves nősténymamut csontvázát tárták fel.

"A most előkerült leletek a gyapjas mamutok (Mammuthus primigenius) fosszíliái, ezek az ormányosok körülbelül tízezer éve tűntek el a Föld színéről" - ismertette Sanja Alaburic, a Szerb Természettudományos Múzeum mamutszakértője.

Alaburic szerint a mostani felfedezés azért érdekes, mert szokatlan, hogy egy helyen ennyi állat maradványai kerülnek elő. "Valószínűleg az áradat sodorta a tetemeket egy helyre" - vélekedett.

Miamir Karac közölte, francia és német szakembereket hívtak meg konzulensnek, és a csontok feltárása legalább hat hónapot vesz igénybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.