Kelj fel és járj!

Videóval: új módszerrel tanulnak járni bénult patkányok

Újra képesek voltak járni korábbi gerincsérülés miatt lebénult patkányok, miután svájci kutatók kémiai anyagot juttattak gerincvelőjükbe, majd elektromos árammal ingerelték azt, és mozgásterápiát is alkalmaztak náluk.

2012.06.01 20:53MTI

A Science tudományos magazin legfrissebb számában ismertetett kísérletben az állatok gerincvelőjében futó idegköröket stimulálták, majd fizikai tréninget alkalmaztak náluk. Az ingerlést egyrészt a beültetett elektródákból származó elektromos áram, másrészt egy kémiai keverék nyújtotta.

A mozgástréninghez a kisemlősöket egyfajta hámba fogták úgy, hogy csak két hátsó lábuk érte a földet. Így állították fel őket a futópadra, amely csak visszaható (reflexív) léptetést tesz lehetővé, illetve szilárd talajra, ahol kizárólag akkor érhették el a kínált csokoládét, ha használták a lábukat.

Első önkéntes lépéseiket a sérült patkányok két-három héttel a tréning kezdete után tették meg a kutatók leírása szerint. A hámra azonban még később is szükségük volt egyensúlyuk fenntartásához. Mint megállapították, a kezelés kiterjedt újrahuzalozást eredményezett a kísérleti állatok agyában és gerincvelőjében, több mint száz patkány nyerte így vissza valamilyen mértékben járóképességét.

"Ez a megközelítés nem gyógyítja meg a gerincsérülést, de nagyobb mozgásteret biztosíthat egyes pácienseknek" - hangsúlyozta Gregoire Courtine kutatásvezető, a Zürichi Egyetem és a lausanne-i műszaki egyetem (EPFL) munkatársa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.