Újra megvitatják az eddigi ismereteket!

Üstökös irtotta ki az észak-amerikai emlősöket?

Újra föllángoltak a viták azon ellentmondásos elmélet körül, mely szerint Észak-Amerika nagytestű emlőseit egy hatalmas üstökössel való ütközés irtotta ki mintegy 13 000 évvel ez előtt.

2008.05.13 15:35National Geographic

Az először 2007 májusában közzétett elmélet szerint 13 ezer évvel ezelőtt, egy földön kívüli test becsapódása okozta a „fiatalabb Dryas esemény” néven emlegetett tömeges kihalást, és indított el egy lehűlési periódust. 

Az elméletet már a fölvetése óta széles körben vitatják, de az Amerikai Archeológiai Társaság márciusi éves gyűlésén újabb támadások kereszttüzébe került. Stuart Fiedel archeológus szerint az elmélet több jelentős kérdésre nem tud válaszolni, köztük arra sem, hogyan törölhette el a becsapódás a Föld felszínéről Észak-Amerikában a gyapjas mamutokat és a kardfogú tigriseket, miközben az emberek sértetlenül átvészelték az eseményt. 

A globális lehűlés rejtélye Az okot leszámítva a szakértők egyetértenek abban, hogy 12 900 éve valamilyen megrázkódtatás érte a Föld rendszerét. A jégkorszak (pleisztocén) végén a felmelegedés miatt megindult a jégtakaró visszahúzódása, amikor "hirtelen" újra lehűlés következett be, ezt nevezik fiatalabb Dryas korszaknak. 

Ez a "rendellenes" periódus nagyjából 1300 évig tartott. Az egyik széleskörűen elfogadott elmélet szerint a 12 000 éve megolvadó jégtakarókból olyan sok olvadékvíz került az óceánokba, hogy megszakította az óceáni áramlást. Ez okozhatta bolygónk - különösen az északi félteke - jelentős lehűlését. Szintén ez idő tájt pusztultak ki a nagy emlősök – mamutok, masztodonok, lovak, tevék és kardfogú tigrisek – Észak-Amerikában. A korábbi elképzelések szerint a korai emberek irtották ki ezeket túlzott vadászattal. Az üstököselmélet egyik legfőbb szószólója, James Kennett, a Santa Barbara-i California Egyetem geológusa elmondta, hogy az elmélet következetesen magyarázza, és köti össze a különböző eseményeket. Az üstököselmélet hívei szerint egy sor – az 1908-as szibériai tunguz eseményhez hasonló – légköri robbanás következett be, mintha egy gigantikus sörétes puskával lőttek volna a Földbe. Ez megmagyarázza az Észak-amerikán keresztülsöprő tüzeket is. 

Úgy tűnik egyelőre egyik elmélet híveinek sem sikerül meggyőzni a másik csoportot érveik helyességéről. Az üstököselmélet cáfolóinak azonban van még egy elég nyomós érvük. Az észak-amerikai nagy emlősök kipusztulását csak több évszázaddal később követte egyes dél-amerikai nagy emlősök kihalása, holott egy üstökösbecsapódás ott sem maradhatott volna hatás nélkül. 

Kennett elismeri, hogy az elmélet ellentmondásosnak tűnik, de az eltérést a radiokarbon kormeghatározás pontatlanságának tulajdonítja. A tudós azt is hozzáfűzte, hogy az elmélet még gyerekcipőben jár, és tovább dolgoznak a pontosításán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.