Átlátszó, fénynek ellenálló és jól feldolgozható

"Zöld" műanyag - füstgázok széndioxidjából

Az új anyag 43 súlyszázalékban széndioxidból áll, amelyet erőművek füstgázaiból választanak le, és amellett, hogy biológiailag lebontható, további jó tulajdonságai is vannak.

2012.05.11 19:00ma.hu

Eddig túlnyomóan fosszilis nyersanyagokból - földgázból, kőolajból - állították elő a műanyagokat. A szakértők azonban azt valószínűsítik, hogy a jövőben folyamatosan növekszik majd a megújuló (újratermelődő) nyersanyagokból készíthető műanyagok mennyisége, miáltal javul a műanyagok környezetvédelmi mérlege ("ökomérlege"), és takarékoskodni lehet a nem-megújuló nyersanyagokkal.

Ma is vannak már "bio"-műanyagok a piacon, például élelmiszer-csomagolás céljára. Ezek tulajdonságai azonban nem mindenben érnek fel a műszaki célokra szánt műanyagokéval, ezért a különféle alkalmazási területek igényei szerint továbbfejlesztésre szorulnak.

A Siemens központi kutatórészlegének (Corporate Technology) tudósai és projektpartnereik (a BASF, a Müncheni Műszaki Egyetem és a Hamburgi Egyetem) olyan műanyagot fejlesztettek ki, amely a fogyasztási termékek területén széles körben használt, polisztirol-alapú, hőre lágyuló ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) versenyképes alternatívája lehet, mivel hasonló fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Az új kompozit (összetett, társított) anyag alapanyaga a polihidroxibutirát, a PHB. Ez a természetben is előfordul (néhány baktériumfajta termeli), és biológiai úton lebontható.

A PHB mesterségesen is előállítható olyan újratermelődő nyersanyagokból, mint a pálmaolaj és a keményítő. A PHB rideg, és polipropilén-karbonát (PPC) hozzáadásával lehet belőle lágyabb anyagot elő-állítani. A BASF-től származó PPC 43 súlyszázalékban széndioxidból áll (amelyet erőművek füstgázaiból választanak le), és amellett, hogy biológiailag lebontható, további jó tulajdonságai is vannak: átlátszó, fénynek ellenálló és jól feldolgozható.

A PPC gyakorlati felhasználhatóságának szemléltetésére a Bosch Siemens háztartásigépgyártó (BSH) porszívófedelet készített belőle sorozatgyártási körülmények között (képen). A most befejeződött, hároméves kutatási programot, melynek címe „Széndioxid mint polimer-összetevő” , a német szövetségi kutatási minisztérium támogatta.

Az új anyag, a PPC összességében több mint 70%-ban „zöld” polimerekből áll. A Siemens kutatói a BASF-fel és a BSH-val együttműködésben most azt vizsgálják, hogy lehetne-e más, a BSH-nál használt műanyagokat is CO2-alapú kompozit anyagokkal helyettesíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.