Tűzgömböcskék

A felrobbant meteor darabkáit keresik Kaliforniában

A levegőből kutatja egy csoport tudós annak a meteornak a darabkáit, amely április 22-én robbant fel Kalifornia északi része fölött.

2012.05.05 01:26MTI

A "tűzgömb" részei a feltételezések szerint 16 kilométeres sávban szóródhattak szét.

A ritka jelenséget Észak-Kaliforniában és Nevadában lehetett észlelni. Az elmúlt két hétben meteorvadászok özönlötték el a Sierra Nevada hegység lábánál lévő térséget, de eddig csupán a hívatlan égi vendég apró darabkáit fedezték fel. A legnagyobb maradvány 19 grammot nyomott.

Az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) és a nonprofit SETI Intézet kutatói nagyobb töredékeket keresnek. Az érzékelőkkel és kamerákkal felszerelt tudóscsoport Sacramentóban szállt fel és a levegőből igyekezett feltérképezni azokat a területeket, ahol szétszóródhattak a meteordarabkák. A légi kutatás során átrepültek a terület felett, ahol James W. Marshall 1848-ban először fedezett fel aranyat Kaliforniában.

Amint a kutatók feltérképezik a lehetséges területeket, megkezdődik a darabkák keresése. "Eddig csupán kis töredékek kerültek elő, reméljük, hogy további darabokat találunk" - hangsúlyozta Peter Jenniskens csillagász, a SETI Intézet meteorszakértője, akinek a robbanás után néhány nappal egy 4 grammos darabot sikerült találnia.

A NASA becslése szerint a 70 000 kilogrammos meteor pusztulásakor felszabaduló energia a Hirosimára ledobott amerikai atombomba harmadát tette ki. A szakértők szerint hasonló meteorok legfeljebb évente egyszer érkeznek a Föld légkörébe, de általában lakatlan területek felett robbannak fel.

A meteordarabkák elsődleges vizsgálata arról tanúskodik, hogy az égi vándor 4-5 milliárd éves volt, vagyis a Naprendszer születésének idejéből származott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.