A Smithonian Intézet űrgyűjteményének része

Kiállítási tárgy lett a Discovery

Megérkezett a Discovery a Smithonian Intézetbe, ahol számos űrhajós és több ezer látogató amerikai zászlókkal üdvözölte az immár véglegesen kiállítási tárggyá vált űrrepülőgépet.

2012.04.20 21:26MTI

A Discoveryt a Cape Canaveral-i Kennedy űrközpontból, Floridából egy Boeing-747-es szállítógép hátán szállították Washingtonba. A Dulles repülőtérről már csak gurították a gépet a Smithsonian Intézet Nemzeti Repülési és Űrkutatási Múzeumának a légikikötő tőszomszédságában álló kiállítási csarnokába.
   
Valerie Neal kurátor elmondta, hogy úgy állítják ki a Discoveryt, mintha éppen földet érés után lenne, zárt ajtókkal. A látogatók többségének vágya, hogy belülről is sétálhasson az űrrepülőben, ám erre a kurátor elmondása szerint nem lesz lehetőség, mert "műtárgyként és nem kiállítási kellékként" tekintenek rá.
   
360-fokos interaktív képekből létrehozta viszont a múzeum a Discovery fedélzetének virtuális belső terét, amelyet bárki kipróbálhat. A látogatóknak arra is lehetőségük lesz, hogy a parancsnoki szék virtuális másába beleüljenek és onnan fedezzék fel az űrrepülőgép belsejét.
   
A Discoveryt 1984-ben állították szolgálatba, 39 küldetésben vett részt és 240 millió kilométert tett meg, mielőtt tavaly márciusban végleg leállították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.