A szamaraknak rossz hír a húsvét

Böjt idején vadásznak a dögevők

Nem az ember az egyetlen élőlény, aki Nagyböjt idején változtat étrendjén. 55 nappal húsvét előtt az etiópiai hiénák kénytelenek dögevőből vadásszá "változni", köszönhetően a keresztények ünnepi hagyományainak.

2012.04.07 14:40Konrád - ma.hu

Az Ortodox Tewahedo Egyház tagjai Nagyböjtkor felhagynak a hús és a tejtermékek fogyasztásával Etiópiában, és egy friss kutatás megállapította, hogy a helyi hiéna populációra is hatással van az egyházi ünnep. Az ürülékek vizsgálatakor kiderült, hogy a hentesek maradékán élősködő állatok ebben az időszakban szamarak vadászatával egészítik ki étrendjüket.

A hiénák hihetetlenül alkalmazkodó élőlények és kiváló vadászok. Csapatban képesek elejteni zebrákat, gnúkat, de akár rinocéroszkölyköket is. Ugyanakkor nem vetik meg a dögöt, képesek halott madarakat és emlősöket elfogyasztani, de megdézsmálják az emberi szemetet is. Amíg erre van lehetőségük, addig nem vadásznak.

„A hiénák képesek elfogyasztani bármilyen szerves anyagot, még a rothad tetemeket és az anthraxtól fertőzött dögöket is” - mondta el Gidey Yirga, az etiópiai Mekelle Egyetemtől. „Képesek elfogyasztani és megemészteni áldozatuk bármely részét, kivéve a szőrt és patákat. A csontokat olyannyira képesek megemészteni, hogy csak a nem organikus eredetű dolgokat lehet felfedezni a hiénák ürülékében.”

Tudván, hogy a hiénák az emberi szemetet dézsmálják, Yirga és kollégái megvizsgálták, miképpen hat az állatokra az emberi étrend változása. Észak-Etiópiában Nagyböjt, avagy Abye Tsome első és utolsó napja idején kezdték el vizsgálni az állatok ürülékét, valamint 55 nappal a böjt után. Az eredményeket 553 egyedi ürülékmintából nyerték ki.

Az elemzés kimutatta, hogy mikor az emberek felhagytak az állatok levágásával, a hiénák szamárdiétába kezdtek. A böjt előtt a hiénák ürüléke 14,8%-ban tartalmazott szamárszőrt, míg a böjt ideje alatt ez egészen 33,1%-ra emelkedett. Miután a Nagyböjt véget ért és a hentesek ismét munkába álltak, a százalék 22,2-re csökkent.

A kutatási eredmények bebizonyítják, mennyire adaptív és opportunista állatok a hiénák. Az is kiderül belőle, mennyire összefonódott a hiénák és emberek élete, ami segíthet abban, hogy megoldást találjunk a két fél közötti konfliktusok kezelésére. “Ha megértjük a ragadozók zsákmányolási szokásait az antropogén környezetben, az segíthet megmutatni a konfliktusok okait, ami által jobb stratégiákat dolgozhatunk ki az antropogén élelem elérhetőségének csökkentésére és a konfliktusok megakadályozására” - mondta el Yirga.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.