Ez közel lesz

Valaki hívja fel Bruce Willist! Tényleg itt az armageddon...

Az apokalipszis iránt fogékonyak akkor sem lélegezhetnek fel, ha a maja világvége nem következik be decemberben, mivel a 45 méter átmérőjű 2012 DA aszteroida fog jövő februárban elsuhanni a Föld mellett. Nagyon közel.

2012.03.07 11:27Konrád - ma.hu

A NASA becsapódásveszély-jelentése ugyan azt állítja, az ütközés esélye nagyon kicsi, de a február 15-én elhaladó szikla alig több mint 17000 mérföldre (azaz 27 000 kilométerre) halad majd el bolygónk mellet ami közelebb van mint a geostacionárius pályán elhelyezkedő műholdak. Ha mégis becsapódna, az egy atomcsapással megegyező robbanással járna.

A spanyol Observatorio Astronómico de La Sagra két csillagásza fedezte fel a 2012 DA14-et idén februárban, és kiszámították, hogy pályája nagyon hasonló a Földéhez. Előzetesen sokan úgy vélték, hogy az ütközés elkerülhetetlen, de Phil Plait csillagász a Bad Astronomy blog szerzője kizárta az ütközés lehetőségét. Szerinte szinte biztos, hogy az aszteroida nem ütközik a bolygónkkal februárban. Nem zárja ki egy későbbi időpontban bekövetkező becsapódás lehetőségét, de egyelőre biztonságban vagyunk.

Az, hogy az űrszikla ilyen közel kerül a Földhöz, Plait szerint nem ad okot aggodalomra. “Tizenhétezer mérföld jóval kiesebb távolság, mint amilyen messze sok műholdunk megtalálható. Legjobb tudásom szerint mindezidáig tisztességes méretű aszteroida nem haladt el ilyen közel a Földhöz. Ugyanakkor tiszta ügy - nem talál el minket. Csillagászati értelemben 17 000 mérföld nagyon közeli, de emberi nézőpontból ez egyértelmű mellétrafálás.”

A 2012 DA14 Földhöz legközelebbi elhaladása 2020-ban esedékes, de Plait szerint még akkor is kisebb lesz az esély (1:100000) a becsapódásra, mint hogy valakit villám sújtson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.