Iratrögzítő kapocs

Miért gém a gémkapocs?

Gémkapocsnak illetve gemkapocsnak nevezzük azt a drótból hajlított, kettős hurkot formázó eszközt, amelyet papírlapok, iratok összefogására alkalmazunk.

2008.04.28 15:44National Geographic

Az első hasonló mütyürt Samuel B. Fay szabadalmaztatta az Egyesült Államokban, 1867-ben. Ezt eredetileg textíliák összetartására szánták, azonban iratkapocsként is forgalmazták. Erlman J. Wright 1877. évi szabadalma már kifejezetten papírok rögzítésére szolgált. Ezt követően még számos hasonló szabadalmat jegyeztek be a XIX. század végén.

A ma is használatban lévő, közismert formájú iratkapcsot a brit Gem Manufacturing Company kezdte forgalmazni, feltehetően az 1890-es évek elején. A gem fantázianév jelentése drágakő, ékkő. Bár ezt a terméket sosem szabadalmaztatták, a Gem iratkapocs világszerte népszerűvé vált, a "Gem clip" elnevezés 1904-ben az Egyesült Államokban is bejegyzett márkanévvé lett.

Magyarországon az 1920-30-as években kezdték forgalmazni ezt a típusú iratkapcsot, melynek dobozán a GEM szó szerepelt. A köznyelvben gemkapocsként, később - magyarosabban - gémkapocsként emlegették az igen hasznos terméket, és ez az elnevezés a későbbiekben márkától függetlenül meghonosodott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.