Kategóriánként 4 millió svéd korona

Crafoord-díj - Amerikai professzorok az idei nyertesek

A világ egyik legnagyobb presztízsű tudományos díját, a kategóriánként 4 millió svéd koronával (138 millió forinttal) járó Crafoord-díjat az idén amerikai egyetemek négy professzorának ítélte oda a matematika és a csillagászat kategóriában a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

2012.01.20 05:59MTI

A Princeton Egyetemen oktató belga Jean Bourgain professzor és az ausztrál-amerikai Terence Tao (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) kapta megosztva a díjat a matematika kategóriában "kivételes problémamegoldásokért", valamint a matematika több területén folyó kutatásokhoz való "alapvető hozzájárulásukért".
   
A csillagászat kategóriában a díjakat a Los Angeles-i Egyetem két professzorának, az amerikai Andrea Gheznek, valamint német kollégájának, Reinhard Genzelnek ítélték oda azért, mert "a szupermasszív fekete lyukak létét alátámasztó eddigi legmegbízhatóbb bizonyítékokat szolgáltatták".
   
A díjat 1980-ban alapította Holger Crafoord (1908-1982), a svéd ipar és kereskedelem kimagasló személyisége, aki nemcsak tehetséges volt, hanem nagy vagyonra is szert tett. Orvosi felszereléseket előállító vállalatánál dolgozták ki a művesegyártás technológiáját, bőkezűen támogatta a tudományt és a művészeteket, számos tudományos társaság tagja volt, a Lundi Egyetem tiszteletbeli orvosi és közgazdasági doktori címmel tüntette ki.
   
Az elismerést 30 évvel ezelőtt 1982-ben adták át első alkalommal azzal a céllal, hogy olyan tudományágak kiválóságai is méltó elismerésben részesülhessenek, amelyek kívül esnek a Nobel-díj körén. Ide tartozik a matematika, a csillagászat, a földtudományok, valamint a sokízületi gyulladással (polyarthritis) kapcsolatos kutatások, ebben a betegségben szenvedett ugyanis Holger Crafoord. Évente a díjat egy kategóriában ítélték oda, 2012 az első esztendő, amikor két tudományos kategória kimagasló képviselőit ismerték el.
   
A díjat május 15-én Lundban, a svéd királyi pár jelenlétében adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.