Vannak köztük mérgezők is...

Melyik virág ehető?

Bizonyos virágokat lehet ételek díszítésére használni, és meg is lehet őket enni. Melyik virágok ezek, és hogyhogy nem mérgezőek?"

2008.04.25 09:51National Geographic

A dísznövények szirmainak fogyasztása sokak számára talán vad ötletnek tűnhet, holott a jelenség gazdag múltra tekint vissza. Már a római korból vannak írásos emlékek, receptek virágok elkészítéséről, az indiai, kínai és közel-keleti konyhaművészetben (hogy csak néhányat említsünk) pedig mind a mai napig kedvelt csemege a virágszirom.

Biológiai nevezéktan szerint mi is sok virágot fogyasztunk, hiszen például a brokkoli, a karfiol és az articsóka esetében is a növény virágját esszük meg. A korábban szépségükért csodált virágok tálalása azonban csak mostanában jön divatba mifelénk. Virágszirmok főként italok, levesek, saláták, édességek, szószok készítése, díszítése során használhatók fel. Fontos, hogy csak olyan növényt együnk meg, amelynek ehető mivoltában biztosak vagyunk, hiszen – a gombákhoz hasonlóan – a növények között is vannak mérgező fajok.

Ma már kaphatók olyan permetezőszerek, melyeket kifejezetten ehető növények kezelésére fejlesztettek ki – csak ilyen szerrel permetezett vagy kezeletlen virágokat fogyasszunk! Az, aki allergiás a virágporra, lehetőség szerint ne egyen virágból készült ételeket, vagy legalábbis nagyon óvatosan, apránként fogjon hozzá. Rengeteg növényfaj virágja ehető, az alábbiakban a teljesség igénye nélkül sorolunk fel néhányat. A hagyma nemzetségbe (Allium) tartozó növények mindegyikének fogyasztható a virágja, legnépszerűbb a fokhagyma- és a metélőhagyma-szirom.

Ehető az angyalgyökér, az ánizsmenta, rukkola, banánfa, bazsalikom, méhbalzsam, borágó, csabaíre vérfű (izgalmasan hangzik), körömvirág, szegfű, kamilla, almavirág, turbolya, cikória, krizantém, koriander, citrusfa, szegfűszeg, búzavirág, hölgyestike, gyermekláncfű, tűzliliom, kapor, bodza, százszorszép, édeskömény, fukszia, kerti sóska, kardvirág, hibiszkusz, mályvarózsa, japán lonc, nebáncsvirág, jázmin, árvácska, levendula, citromverbéna, orgona, hárs, majoránna, menta, mustár, sarkantyúvirág, okra, oregánó, borsvirág, barackfa, körtefa, pünkösdi rózsa, kankalin, retek, rozmaring, rózsa, sáfrányos szeklice, zsálya, borsfű, tűzbab, muskátli, tátika, tök, napraforgó, szagos müge, kakukkfű, tulipán, ibolya és jukka virága.

Az ehető virágok elkészítési módjával kapcsolatban érdemes ebben a témában készült szakácskönyvet olvasni, vagy a világhálón rákeresni a virágételek receptjeire.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.