26 helyen slisszanhatnak át

Nem békategóriás békaátjárókat adtak át

Összesen 26 darab békaátjáró épült meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

2011.12.06 16:14ma.hu

A fejlesztés három helyszínen zajlott, összesen 26 db átjárót és mintegy négy km hosszan terelőrendszert alakítottak ki az út mindkét oldalán. A legjelentősebb szakasz a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet Szeri-pusztát érintő része, ahol Ópusztaszer és Baks között több mint három kilométer hosszan 20 átjárót építettek ki. Az 5-ös számú főút alatt a Natura 2000-es balástyai Müller-székhez kötődő kétéltűállományt négy, míg a mórahalmi Nagy-Széksós-tó állományát két átjáróval és természetesen a hozzájuk kapcsolódó terelőrendszerrel óvják - tartalmazza a közlemény, hozzátéve: a beruházásnál Magyarországon eddig egyedülálló technológiát használtak: az aszfalttal egy szintben lévő, kétéltűeknek kedvező, átvilágított elemeket építettek be.

A Duna-Tisza közén - földrajzi adottságainak köszönhetően - számos vizes élőhely található, amely ideális életkörülményeket biztosít a kétéltűeknek. A térség kialakult közúthálózata ugyan nem tekinthető rendkívül sűrűnek, mégis jelentősen feldarabolja a különböző élőhelyeket. A fajok a megfelelő életvitelükhöz szükséges évszakos vonulást az úthálózat keresztezése nélkül nem tudják megoldani, a járművek ilyenkor tömegesen gázolják el a védett egyedeket. Elsősorban az 5-ös, 51-es, 52-es és 53-as számú főút, de több helyi jelentőségű, alsóbb rendű közút is nagy veszélyt jelent a kétéltűekre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.