A jövő itt van

Lebegő város a sínek felett

Építészeti és technológiai csodává varázsolták Róma külvárosi vasútállomását. A Tiburtina lett a nagysebességű vasutak római központi pályaudvara.

2011.11.29 21:26MTI

"Sínek felett lebegő városnak" nevezte az általa tervezett állomáscsarnokot Paolo Desideri építész. A 360 méter hosszú, 60 méter széles és a peronok felett kilenc méter magasan "lebegő" üveg és acél téglatest Itália legnagyobb pályaudvarának számít, mivel a másik római vasútállomás, a Termini csarnoka is csak 200 méteres.

"A Tiburtinán naponta egy közepes méretű olasz város halad át. Az itt fel- és leszálló napi háromszázezer utassal ez az állomás lett Itália legnagyobb szolgáltatási és vásárlóközpontja is" - nyilatkozta Desideri a 19. század végén épített és az utóbbi négy év alatt modernizált pályaudvar avatásán.

Az olasz vasutak finanszírozta 330 millió eurós beruházással az első valósult meg a 2015-ig tervezett öt nagysebességű vasúti kikötő közül. A következők Torinóban, Bolognában, Nápolyban, Reggio Emiliában és Firenzében épülnek.

A Tiburtina összesen 26 pár sínjéből húszon haladnak nagysebességű járatok napi 140 vonattal. A Tiburtinát át is keresztelték és az olasz országegyesítő Camillo Benso Cavour grófjáról nevezték el. A pályaudvaron húszméteres táblán olvasható Cavour két beszédének részlete Róma fővárosról és a vasút jelentőségéről.

"Sivatagi katedrális" - véleményezték a pályaudvart a sajtóban a környezetvédők, akik gigantikus beruházások helyett szerves városfejlesztést szorgalmaztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.