A kazahsztáni sztyeppén landolt

Földet ért a Szojuz TMA-val három űrhajós

Földet ért a Szojuz TMA-11 űrhajó leszálló egységével Ji Szo Jeon dél-koreai és Peggy Whitson amerikai űrhajósnő, valamint Jurij Malencsenko orosz űrhajós szombaton, közép-európai idő szerint 10:30 órakor a kazahsztáni sztyeppén, Arkalik város közelében, mindannyian épek és egészségesek.

2008.04.19 14:48MTI

A két utóbbi asztronauta előzőleg hat hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson - írta tudósításában Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója. A leszálló egység mintegy 420 kilométerre a kijelölt helytől ért földet, húsz perccel később a tervezettnél. Valerij Lindin, az orosz repülésirányító központ szóvivője elmondta, hogy az űrhajó visszatérő egysége "erősen célt tévesztett, de az ilyesmi előfordul". Hozzátette, hogy leszállás közben az űrhajósokra nehezedő terhelés elérte a 10 g-t, azaz a normális nehézségi erő tízszeresét.

Anatolij Perminov, az orosz űrkutatási ügynökség, a Roszkoszmosz elnöke elmondta: a leszállás előtti utolsó rádiós bejelentkezéskor a legénység nem tájékoztatott arról, hogy ballisztikus pályán érkeznek a Földre. A térséget megfigyelő repülőgép pedig későn értesítette a kutató-mentő alakulatot a földet érés pontos helyéről. Tavaly októberben a Szojuz TMA-10 a 15. expedíció tagjaival egy műszaki hiba miatt két orosz és az első malajziai űrhajóssal ballisztikus pályán ért földet, s a leszálló egységben utazóknak a szokásos 3-4 g terhelés helyett 8-9 g-t kellett elviselniük.

A TMA-11 teherűrhajó szombaton reggel vált le a Nemzetközi Űrállomásról, s a 16. expedíció tagjait hozta vissza a Földre. A Nemzetközi Űrállomásról való leválás előtt a földi tévéképernyőkön látható volt, amint a távozók és az űrállomáson maradók ölelésekkel búcsúztak egymástól. Az űrállomáson maradt Oleg Kononyenko, valamint Szergej Volkov, Alekszandr Volkov orosz űrhajós apja nyomdokaiba lépett fia. A dél-koreai űrhajósnő vele együtt érkezett az állomásra 10 nappal ezelőtt. A 29 éves Ji Szo Jeon repülése legalább egy tekintetben példátlan volt: dublőrként esett át a kiképzésen, azaz csak tartalék volt honfitársa mögött.

Az orosz Roszkoszmosz űrügynökség azonban néhány héttel a tervezett indulás előtt kérte a koreai felet, hogy mégis ő repülhessen; kollégája ugyanis több fegyelemsértést követett el a kiképzés során, ami a világűrben megengedhetetlen a Roszkoszmosz szerint. Az amerikai Peggy Whitson két vonatkozásban is kimagaslik társai közül: ő volt az első nő a Nemzetközi Űrállomás parancsnoki tisztségében, és felállította az amerikai űrhajósok között az űrben tartózkodás újabb rekordját: összességében 377 napot töltött a Földön kívül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.