A denevérek is butára részegednek

Az éhen halás nagyobb fenyegetést jelent, mint az alkoholmérgezés

Nemcsak az emberek, de olykor az állatok is berúgnak. Sok állat előszeretettel fogyaszt erjedő, alkoholtartalmú gyümölcsöket. Egy új kutatás szerint gyümölcsevő denevérek táplálkozási viselkedését negatívan befolyásolja az ittasság. Ilyenkor hajlamosak károsabb ennivalóval is beérni.

2008.04.18 14:19National Geographic

Abból a tényből kiindulva, hogy a gyümölcsevő denevérek gyakran találkoznak erjedő gyümölcsökkel, Francisco Sánchez és munkatársai az izraeli Negevben lévő Ben-Gurion Egyetem egyik intézetében elhatározták, megvizsgálják milyen hatással van az erjedésből származó etanol a denevérek táplálkozási viselkedésére. A kísérletekhez a nílusi repülőkutyát (Rousettus aegyptiacus) használták.

Tizenkét denevért tettek egy ketrecbe, és különféle ennivalók – szójafehérje, cukor, víz – keverékével, valamint 0 és 2 százalék közötti etanolt (összesen hatféle koncentrációban) tartalmazó etetőket helyeztek be az állatokhoz. A denevérek minden nap más etanolkoncentrációjú ennivalót kaptak. A megmaradt táplálékot mindig eltávolították és lemérték. Az eredmények azt mutatták, hogy a denevérek hathatósan elkerülték az 1 százalék fölötti etanolt tartalmazó ennivalót. Ez alatt a határérték alatt viszont a viselkedésük nem változott. A kutatók ezért úgy határoztak, hogy a kísérletet éhes denevérekkel is elvégezik.

A jól táplált denevérekkel ellentétben, amelyek megtartóztatták magukat a magasabb alkoholtartalmú ennivaló fogyasztásától, az éhes denevérek ugyanannyi ennivalót fogyasztottak mindegyik élelemből, függetlenül azok alkoholtartalmától. „Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az éhen halás nagyobb fenyegetést jelent, mint az alkoholmérgezés veszélye” – mondta Sánchez, de hozzátette, hogy az éhes denevérek fogságban valószínűleg hajlamosabbak kockáztatni a mérgezés veszélyét, mert ott nagyobb biztonságban érzik magukat, mint a szabadban. Ennek igazolására azonban még hasonló kísérleteket kellene végezni a vadon élő denevérekkel.

Édesszájú denevérek

Egy kontrollvizsgálat során Sánchez csoportja azt tapasztalta, hogy amikor a denevérek fruktózzal együtt fogyasztják az alkoholt, hamarabb lebontják azt, mint amikor szacharózzal vagy glükózzal együtt kerül a szervezetükbe. Normál körülmények között a denevérek a szacharózt jobban szeretik, mint a fruktózt és a fruktózt jobban kedvelik, mint a glükózt.

A fruktóz alkohollebontást serkentő hatása miatt azonban a kutatók arra számítottak, hogy a túl sok alkoholt fogyasztott denevérek ízlése megváltozik, és előnyben részesítik majd a fruktózt. A tapasztalatok azonban mást mutattak: a denevérek szacharóz iránti vágya fokozódott. „Amikor etanolt fogyasztottak, még jobban vonzódtak kedvenc táplálékukhoz, és nem törődtek azzal, milyen előnyökkel járna más élelem fogyasztása” – kommentálta az eredményeket Sánchez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.