5 óra 58 perckor lövik fel

Űrbeli dokkolásra indul a Sencsou-8 kínai űrhajó

Kína ember nélküli űrhajóját, a Sencsou-8-ast (Shenzhou) helyi idő szerint kedd reggel 5 óra 58 perckor lövik fel. Várhatóan elsőként dokkol majd a világűrben keringő Tienkung-1 (Tiangong) űrállomásmodulnál - jelentették be hétfőn a csiucsüeni (Jiuquan) űrközpontban.

2011.10.31 09:58MTI

Az űrprogram szóvivője megerősítette, hogy 2012-ben két űrhajót lőnek fel, amelyekből legalább az egyiken emberek fognak tartózkodni. A Sencsou-9 és a Sencsou-10 ugyancsak "kiköt" a Tienkung-1-nél.

A legénység tagjait már kiválasztották, és folyik a "kézi dokkolásra" felkészítő kiképzésük - közölte Vu Ping (Wu Ping) a program szóvivője.

A Sencsou-8 útja a jövő évi tervek előkészítését, a tapasztalatszerzést szolgálja, és felszereltsége, műszerezettsége alkalmassá teszi olyan képi és műszaki adatrögzítésre, amelyek nélkülözhetetlenek a kínai űrprogram folytatásához - derült ki Vu szavaiból.

A kínai űrprogram most folyó szakaszának elsődleges célja, hogy 2020 körül Kína megépíthesse első állandó űrállomását, amelyen ember tartózkodhat. Ennek volt fontos állomása, hogy szeptember 29-én útjára indították az ország első - kísérleti - űrállomásmodulját. Feladata, hogy segítse a közelítési és dokkolási műveletek gyakorlását.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.