Majmok esetében hatékony

Emberen még nem hat a halálos vírus elleni szer

Hatékonynak bizonyult állatkísérletekben a halálos Hendra-vírus elleni ellenanyag - jelentették be amerikai kutatók, akiknek reményei szerint a készítmény embernél is működőképes lehet. Valamikor.

2011.10.20 17:14MTI

A vírus Brisbane egyik külvárosáról kapta a nevét, arról a helyről, ahol először izolálták 1994-ben. A kórokozó eredeti "gazdája" a fertőzött gyümölcsdenevér (Pteropus Vampyrus), elsősorban a lovakat betegíti meg, de komoly veszélyt jelent a fertőzött állatokkal, illetve azok tetemeivel érintkező emberekre is: influenzaszerű tüneteket okoz, a későbbiekben tüdőgyulladás és agyvelőgyulladás is kialakulhat. A betegség az esetek 60 százalékában halálos.

A kísérleti készítményt - az emberi immunrendszer egyik fehérjéjének mesterséges változatát - tavaly már alkalmazták egy 12 éves ausztrál kislánynál, akinek lova a Hendra-vírus miatt múlt ki. A készítményt, úgynevezett monoklonális antitesteket további klinikai vizsgálatoknak kell alávetni, mielőtt engedélyezik a forgalmazását.

A Texasi Egyetem kutatói Thomas Geisbert irányításával 14 sárgahasú szavannacerkóf-majmot (Chlorocebus sabaeus) fertőztek meg Hendra-vírussal. Az állatok közül 12-nél alkalmazták az m102.4 elnevezésű antitesteket, a terápiát különböző majmoknál a fertőzést követően más és más időpontban kezdték el.

"Akár három napig is késlekedhettünk a kezelés megkezdésével, de mégis tökéletes védelmet nyújtottunk az állatoknak" - hangsúlyozta Thomas Geisbert, hozzátéve, hogy ennek fényében a járványok esetében több idejük van az orvosoknak a terápia megkezdésére, mint eddig hitték.

Mind a tizenkét majom, amely részesült a terápiában, túlélte a fertőzést, csupán a két kontrolállat pusztult el.

Másra is jó lehet

A készítmény, amely rátapadva a kórokozóra meggátolja annak bejutását a sejtekbe, hatékony lehet egy másik halálos vírus, a Nipah ellen is, amely a megbetegedettek 75 százalékának okozza a halálát.

A Nipah-vírust 1998-ban azonosították Malajziában, de felütötte fejét Indiában és Bangladesben is. A Nipah-vírus a jelek szerint könnyebben fertőzi meg az embert, mint a Hendra-vírus, ráadásul emberről emberre is terjed. A kórokozó, amelynek szintén a gyümölcsdenevér az eredeti "gazdája", agyvelőgyulladást, agyödémát és akut légzőszervi elégtelenséget okoz.

Mint Thomas Geisbert rámutatott, további tesztek szükségesek, ám az eredmények biztatók.

"Egy újabb lépést tettünk előre a klinikai vizsgálatok megkezdése felé vezető úton" - fogalmazott a kutató, aki eredményeit a Science Transitional Medicine című folyóiratban adta közre

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.