Mérgező a levegő is

Videó: döglött halak ezrei bűzölögnek a floridai partok egy részén

A floridai tengerpart 24 kilométernyi szakaszán halak ezreit mosta szárazföldre a víz - köszönhetően a vörös dagálynak, mely nem csak állatra, hanem emberre is ártalmas.

2011.10.15 15:31ma.hu

Vörös dagály pusztít a floridai partoknál: a Boca Grande Pass legalább 24 kilométeres partvonalán nagyon magas a vörös alga virágzásából származó idegmérgek koncentrációja, mind a vízben, mind a levegőben.

A partszakasz szó szerint kihalt, ám nem csak a döglött halak ezreinek gyomorforgató bűze tartja távol a helyi lakosokat és a nyaralókat, hanem a viszkető torok érzése is. A rozsdavörösre festett tengervízből ugyanis a levegőbe kerülnek a méreganyagok, amelyek irritálják az orrot és a torkot, a tüdőbe jutva pedig károsítják annak szöveteit, légszomjat, asztmás zihálást okozva.

Mindezért a jelenséget okozó karenia brevis algafaj által termelt neurotoxinok közül a brevetoxin 3 nevű idegméreg a felelős, melynek koncentrációja algavirágzás idején ötvenszer magasabb a levegőben, mint a vízben. A legújabb kutatások szerint pedig a virágzás után is jelentős mennyiségben visszamarad az emberek által is előszeretettel fogyasztott tengeri kagylókban, és más élőlényekben is.

Dr. Mike Parsons tengerészbiológus professzor elmondása szerint csak is a túl magas koncentráció okoz jelentősebb pusztulást. Azonban úgy véli, hogy bizonyos organizmusok nagy mennyiségű eltávolítása vagy elpusztítása sok minden másra is hatással van - a hogyan ezt már megszokhattuk az ökoszisztémában.

Dr. Bruce Neill szakértő szerint az öböl vize tele van döglött hallal; hogy mikor vetődnek partra, az az áramlatoktól és a széltől függ. A vörös alga terjedése pedig megjósolhatatlan. Mindezt annak fényében ismertette, hogy a környéken a hétvégén rendeznek futóversenyt, mely során 400 futó tölti meg a parti Sanibel városának utcáit, akik a tengerpartra is lemennek. A szervezők azt állítják, hogy nincs ilyen jellegű veszély, amely megzavarná az eseményt. Ezzel Dr. Parsons is egyetért: "Azon a területen nagyon alacsony a szint."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.